2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Merkelék még mindig kvótarendszerben gondolkodnak

2015. augusztus 27., csütörtök 18:30

Az Európai Uniónak pénzzel kell segíteni az embercsempészek elleni akciókat az EU külügyi főképviselője szerint. Az uniós intézmények vezetői, az osztrák, a német és a balkáni országok kormányai Bécsben találkoztak. A menekültek elosztására vonatkozó dublini szabályokat módosítanák, hogy az európai országok között kötelező legyen a lakosság arányának megfelelően elosztani a legálisan érkező menekülteket.

Zsúfoltság van a Bécs közelében fekvő traiskircheni menekülttáborban. Az orvosi ellátás hiányosságai miatt az Amnesty International bírálta az osztrák kormányt, amely korlátozná a befogadott menekültek számát, és szigorít a határellenőrzésen. „Ha nem sikerül gyors választ találni, akkor egyre több állam próbálja majd külön intézkedésekkel, saját módján megoldani a válságot. Magyarország és Dánia már most ezt csinálja, de ez nem működik, ráadásul veszélyezteti a közös európai értékeinket, például a szabadon átjárható határokat is” – mondta az osztrák külügyminiszter.

Bécsben a német kancellár és a balkáni tranzitországok vezetői közösen tanácskoztak az egyre súlyosabb  migrációról. Az osztrákok és a németek kvótarendszert vezetnének be, az Európai Unió tagállamainak a lakosság arányában kötelező lenne menekülteket befogadni. „Az elmúlt időszakban minden problémát együtt oldottunk meg. A gazdasági és hitelválságot, a görög gondokat. Ha már ennyit gyakoroltuk a szolidaritást, akkor most is csak ez alapján cselekedhetünk. Az egész világ Európát figyeli, hogy 28 ország képes lesz-e közösen cselekedni, anélkül, hogy minden tagállam saját, különutas megoldást keresne” – mondta Angela Merkel német kancellár.

Görögországot a német kancellárt és osztrák kollégája is bírálta, amiért regisztráció nélkül, tömegesen szállítja tovább a bevándorlókat Európa felé. A görög eljárást Macedónia és Szerbia is kifogásolja. A németek 1-1 millió eurót adnak a görög, a szerb és a macedón kormánynak a migránsok ellátására. A szerb külügyminiszter egységes szabályozást vár el az Európai Uniótól. „Önöknek van problémájuk, de tőlünk, Szerbiától várják a megoldást. Először önöknek kellene előállniuk egy cselekvési tervvel, és utána kérni minket ugyanerre. Nyíltan kell fogalmaznom, hiszen barátok vagyunk” – mondta Ivica Dacic szerb külügyminiszter.


A német és az osztrák kormány az embercsempészek elleni fellépéshez pénzt különítene el az unió költségvetéséből. A Földközi-tengeren 50 millió euró már elment erre, a Balkánon viszont még nem áldoztak rá pénzt. „Tudjuk, hogy a mi felelősségünk a menekültek védelme, de ezzel párhuzamosan az embercsempészek és bűnözők ellen is közösen kell fellépnünk. Eddig elsősorban a földközi-tengeri csempészettel foglalkoztunk, de a balkáni útvonalak ugyanilyen fontosak, ezt pontosan tudjuk” – mondta Federica Mogherini, az Európai Bizottság külügyi főképviselője.

Az Európai Unió becslése szerint a balkáni útvonalon idén eddig 181 ezren érkeztek Európába.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!