2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:25

Mérges gázokkal teli bombákat dobtak le Szíriában

2016. augusztus 3., szerda 07:58, frissítve: csütörtök 07:40

Mérges gázokkal teli bombákat dobtak le Szíriában – az még nem egyértelmű, hogy ki követte el a támadást, amelyben legalább harminc civil meghalt. Bassár el-Aszad elnök hadseregének, az oroszoknak és az iszlamistáknak a felelősségét is vizsgálják. Kiújultak a harcok Líbiában is, ahol hétfő óta az amerikai hadsereg is bombázza az Iszlám Állam állásait. Bosszúból a szélsőséges iszlamisták autóba rejtett pokolgépet robbantottak, amelynek 23 halottja volt.

A líbiai hadsereg katonái Szirt városában vannak. Ez volt Moammer Kadhafi szülővárosa, és most az Iszlám Állam terrorszervezet irányítja, s a környéken az Al-Kaida is aktív. A szélsőséges dzsihadistákat az amerikai légierő is bombázza hétfő óta. Bosszúból az iszlamisták Bengáziban robbantottak autóba rejtett pokolgépet.

Líbiában 2014 óta van polgárháború, az ország egyik felét az a kormány irányítja, amely a legutóbbi választást nyerte, és ezt ismeri el például az USA és az EU is, a másik felét pedig egy iszlamista kabinet vezeti, amely muszlim országok, például Egyiptom és Törökország támogatását élvezi. Rajtuk kívül a tuaregek a saját területüket irányítják, és egymáson kívül valamennyien harcolnak az Iszlám Állam ellen is.

„Jó hír, hogy a rivális kormányok elkezdtek kommunikálni egymással, és szeretnék egységesíteni az országot, hogy képesek legyenek a határainak a védelmére, majd pedig egységesen lépjenek fel az Iszlám Állam térnyerése ellen. Ettől függetlenül még hosszú folyamat lesz, amíg Líbiában működőképes országos kormány tud alakulni” – ismerte el Barack Obama.

Amerika Irakban és Szíriában is bombázza az Iszlám Állam célpontjait. Irakban az orosz légierő is segíti a helyieket, Szíriában viszont az oroszok ellenségnek számítanak, mivel Bassár el-Aszad elnök oldalán harcolnak.

A szíriai Szarakib városára kedden mérges gázokkal teli bombákat dobtak le helikopterekről, ugyanott, ahol órákkal korábban egy orosz helikoptert lőtték le. Nemzetközi vizsgálat próbálja kideríteni, hogy a mérges gázt kik vetették be. Korábban Aszad hadseregét és az Iszlám Államot is vádolták már ilyesmivel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!