2023. 12. 11. Hétfő Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Megvan Trump újabb embere

2017. február 1., szerda 11:22

Barack Obama évfolyamtársa is bekerült az amerikai legfelső bíróságba. Az új konzervatív bíró kinevezésének hírére a demokraták és a civil szervezetek is tiltakoztak. Szerintük Neil Gorsuch kinevezésével sérülnek a polgárjogok.

Megnevezte jelöltjét az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelső bíróság tagjának, a tavaly elhunyt Antonin Scalia helyére Donald Trump. Az amerikai elnök az utóbbi időben már csak két jelölttel egyeztetett, a coloradói Neil Gorsuch és a pennsylvaniai Thomas Hardiman maradt versenyben. Mindketten a fellebbviteli bíróságon dolgoztak, és konzervatív bíróként tartották őket számon. Trump végül a negyvenkilenc éves Gorsuch jelölését jelentette be.

„Azt ígértem, hogy olyasvalakit választok, aki tiszteletben tartja a törvényeinket, és az alkotmányunkat képviseli, aki szereti az alkotmányunkat és úgy értelmezi a szabályokat, ahogy írva vannak. Ez lehet a legátláthatóbb bíróválasztási folyamat a történelemben” – jelentette ki Trump.

Gorsuch a történelem második legfiatalabb legfelső bírósági tagjelöltje. Rendíthetetlenül konzervatív és hatékony bíróként tartják számon, aki ellenzi az eutanáziát, továbbá annak a híve, hogy vitás kérdésekben ne szövetségi bürokraták és szabályzók döntsenek, hanem a bíróság.

„Megfogadom, hogy ha beiktatnak, minden erőmmel azon leszek, hogy e nagyszerű ország törvényeinek és alkotmányának hű szolgálja legyek” – nyilatkozta.

A legfelső bíróság épülete előtt civil szervezetek tüntettek. Szerintük Gorsuch kinevezése visszalépést jelent a női és más polgárjogi kérdésekben.

„Gorsuch sosem akart kiállni a munkások mellett egyik olyan korábbi döntésében sem, ahol a munkások ebben a demokráciában és gazdaságban hangot akartak találni. A többi vezetővel együtt arra kérjük a szenátust, hogy utasítsa vissza a kinevezését” – mondta Mary Kay Henry, a Közszolgálati Dolgozók Nemzetközi Szakszervezetének elnöke.

Mások attól tartanak, hogy kinevezésével a bírói tanács konzervatív oldala erősödik, ami olyan kérdésekben jelent óriási változást, mint az abortusz, a fegyvertartási törvények, a halálbüntetés és a vallási jogok.

Elemzők szerint Gorsuch semmivel sem lesz konzervatívabb, mint elhunyt elődje. „Úgy vélem, hogy amit Trump elnök jelez az országnak, és amit az elmúlt tíz-tizenegy napban jelzett, az az, hogy betartja a kampányígéreteit. Neil Gorsuchot, egy nagyon konzervatív bírót választott a legfelső bíróság tagjának. Úgy vélem, hogy ez több módon is megfelel annak az ígéretnek, amelyet tett, vagyis hogy valaki olyannal tölti ki Antonin Scalia helyét, aki hasonló formátumú bír” – véli egy egyetemi tanár, Jessica Levinson.

Neil Gorsuch egyébként Barack Obama későbbi elnök évfolyamtársa volt a Harvardon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!