2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Honvéd retró 2.

Következik:

Komment 06:00

Megszorongatták a Facebook-alapítót

Hír TV

2018. április 11., szerda 18:08, frissítve: szerda 18:23

Hamis profilokat távolítottak el a Facebook közösségi oldalról a többi között a magyar parlamenti választások előtt is – közölte a portál alapítója a washingtoni kongresszusi meghallgatásán. Mark Zuckerberg az igazságügyi és kereskedelmi bizottság előtt azt közölte, eszközöket fejlesztettek ki a hamis profilok beazonosítására. Mint fogalmazott: fegyverkezési versenyben állnak az orosz propaganda terjesztőivel.

„Javítsák meg a Facebookot” – Mark Zuckerberget ábrázoló papírbábukkal tüntettek a washingtoni szenátusnál a cégalapító érkezésekor.

Zuckerberg megilletődve kezdte a kétnapos meghallgatást. A 33 éves programozónak 62 éves átlag életkorú bizottság előtt kellett elmagyaráznia a közösségi oldalak működését. Zuckerberget azért hívták be, mert a cége több mint 50 millió felhasználó adatait „adta át” egy adatelemző cégnek, akik az így nyert információkat Donald Trump kampányában használták fel.

„A Facebook évek óta hangoztatja, hogy az amerikai kormánynak nincs joga kikérni a felhasználók adatai, mert ezek magánjellegűek. Aztán kiderül, hogy pénzért igenis kiadják az adatokat” – foglalta össze Dean Heller republikánus szenátor.

Zuckerberg szerint az adatokat nem a Facebook adta át, hanem egyes alkalmazások, amelyek a Facebookon belül futottak. Ezekben a felhasználó, elvileg, engedélyezte az adatai megosztását.

„Sokáig nem láttuk át eléggé, hogy milyen felelősségünk van, mint közösségi oldal. Ez hiba volt. Az én hibám. Amiért bocsánatot kérek” – emelte ki Zuckerberg.

A milliárdost egy Illinois-i szenátor is megszorongatta. „Elárulná, melyik szállodában lakik?” – kérdezte, mire Zuckerberg nevetve nemmel válaszolt. Akkor elmondaná, kikkel váltott üzenetet a héten?” – szólt a következő kérdés, mire Zuckerberg azt mondta: ez nem nyilvános téma.

„Ez az egész ügy pont erről szól. A magánélethez fűződő jogról, és arról, hogy az önök cége ezekből az adatokból mit ad át más cégeknek, miközben azt mondják, hogy önök csak összekötik egymással az embereket” – hangzott Dick Durbin demokrata szenátor panasza.

Zuckerbergnek azért kínos, hogy a Facebookról szerzett adatokkal Trump kampányát támogatták, mert a Facebook egyébként is az orosz álhírterjesztés központja. Tavaly az FBI állapította meg, hogy az oroszok havonta több millió dollárból tartanak fenn olyan hálózatot, ami például migránsos álhírekkel, vagy liberális-gyalázással terelte az orosz külpolitikának tetsző, jobboldali, populista pártok felé a felhasználókat. Zuckerberg egyik példája a magyar választás volt, ami előtt szintén több álhírterjesztő profilt töröltek.

„Nem tudom, hogy összesen mennyi adat került Oroszországba, vagy mit tartanak ott nyilván. Annyi biztos, hogy ezeket a cégeket egy független auditor szervezetnek kellene átvilágítani” – fogalmazott a cégalapító.

Zuckerberg szerint a Facebook több alkalmazottját meghallgatta Robert Mueller különleges ügyész is, aki a Trump-kampánystáb orosz kapcsolatait vizsgálja, és mindenben együttműködnek a hatóságokkal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!