2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Megszorításokra készül Macron

Hír TV

2018. június 15., péntek 07:51, frissítve: péntek 08:51

Elfogadta az állami vasúttársaság reformját a francia törvényhozás. A vasutasok a privatizáció előkészítésétől tartanak. Macron elnök a közszféra más területein is megszorításokra készül.

Francia nyugdíjasok tüntettek a nyugdíjreform tervezete ellen. A kormány két százalékponttal emelné a nyugdíjak adóját. A 15 millió francia nyugdíjas kétharmada kapna havonta hozzávetőleg negyven euróval kevesebbet.

Utcára vonultak a vasutasok is. 2020-tól fokozatosan megszűnne a kedvezményes nyugdíjkorhatár, a vasutasok 52 helyett 65 éves korukig dolgoznának. A családtagok ingyenes utazását eltörlik, a vasúti dolgozók elbocsátását pedig megkönnyítik.

Ez a törvénymódosítás elengedhetetlenül fontos minden francia állampolgár szempontjából, akik azt várják, hogy a vasút a legmagasabb színvonalon, a lehető legolcsóbban szállítsa őket. Az állami vasúttársaságnak rugalmasabbá kell válnia üzleti szempontból - hangoztatta a közlekedési miniszter.

A vasutasok attól tartanak, hogy a kormány az állami vasúttársaság privatizációját készíti elő. Emmanuel Macron a közszféra egyéb területein is megszorításokat tervez, az elnök tízezer közalkalmazottat bocsátana el a következő években.

Elfogadhatatlanul sok pénzt öntünk a jóléti rendszer fenntartásába. Az utólagos kompenzációnál minden esetben olcsóbb lenne a megelőzés. Például milliárdokat költünk segélyekre, de akik segélyt kapnak, ugyanolyan szegények maradnak. Ennek a pazarlásnak véget kell vetni - mondta a francia elnök.

A demonstrációk miatt a francia vezetés nemzeti konzultációt indított a közszolgáltatások és segélyezési rendszer átalakításáról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!