2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Megrázó: közel száz holttestre bukkantak

2015. március 21., szombat 12:49, frissítve: szombat 12:52

Majdnem száz holttest van abban a tömegsírban, amelyet Nigériában találtak meg a nemzetközi erők katonái. Az Iszlám Állammal szövetséges Boko Haram nevű csoport által kivégzett áldozatokról van szó. A szélsőséges fegyveresektől a szomszédos államokból álló alakulatok egyelőre sikerrel foglalják vissza a területeket.

Lemészárolt emberek holttestére bukkantak a nigeri és a csádi hadsereg katonái Nigériában. Damaszak városát nemrég foglalták vissza a dzsihadista Boko Haram nevű szervezettől. Az áldozatok egy híd alatt fekszenek egy kiszáradt folyó medrében, többségüket agyonlőtték, de sokat lefejeztek, vagy elvágták a torkát. A helyi imám is a halottak között van. A holttestek mumifikálódtak a száraz sivatagi levegő miatt. Ebből a helyiek arra következtetnek, a tömegmészárlást hónapokkal ezelőtt hajtották végre az iszlamista csoport tagjai. „Az emberek a városban voltak, amikor megtámadtak bennünket. Lőttek ránk, mi meg a bokrok közé rohantunk, de ők tovább tüzeltek, és addig üldözték az embereket, amíg meg nem ölték őket” – mondta egy damaszaki lakos.


Az észak-nigériai települést még tavaly novemberben vette be a terrorszervezet, de csak most, a szomszédos államok közös fellépésnek köszönhetően tudták kiűzni a fegyvereseket. „Szembeszálltunk az ellenséggel, amely elfoglalta ezt a területet. Nem volt könnyű kiszorítani őket, de megtettük” – fogalmazott Toumba Mohamed.

A Boko Haram visszaszorítására február végén indított szárazföldi és légi hadjárat egyelőre sikerrel halad. Egymás után foglalják vissza a városokat a terrorszervezettől, amely a Szíriában és Irakban aktív iszlám állammal szövetségese. A saría, vagyis az iszlám jog radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő szervezet támadásaiban csak tavaly 10 ezer ember halt meg Nigéria északi részén.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!