2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Nagyapám Horthy Miklós 03:00

Még él az emlékezetben Csernobil, nem akarnak újabb atomerőművet

2015. április 27., hétfő 10:50, frissítve: hétfő 15:38

Atomerőmű építése ellen tüntettek több ezren Fehéroroszországban, a csernobili katasztrófa 29. évfordulóján. A Roszatom négy éve építkezik a litván határ közelében, két reaktort építenek, a helyiek viszont a beruházás leállítását követelik. A 86-os csernobili katasztrófában a kiszabadult radioaktív anyag 70 százaléka Fehéroroszországban csapódott le és a földterület ötödét sugárszennyezetté tette.

Atomerőmű ellen még Fehéroroszországban is szabad tüntetni. Az Európa utolsó diktatúrájának nevezett országban ritkán engedélyeznek demonstrációt. Most a csernobili katasztrófa évfordulóján mentek utcára azok, akik nem akarnak új atomerőművet az országba. A litván határ közelében az orosz Roszatom építkezik 2011 óta. „Nem kérünk az orosz atomveszélyből” – ez volt olvasható a tüntetők feliratán. „Ma van a csernobili évforduló, és ha valaki csak egy kicsit is emlékszik arra, ami történt, az nem akarhatja, hogy nálunk építsenek egy hasonló bombát az oroszok. Oroszország megbízhatatlan partner, és az erőműveik bármikor felrobbanhatnak. Ezért tüntetünk” – mondta egy aktivista.

Fehéroroszország járt a legrosszabbul Csenobillal is. A kiszabadult radioaktív anyag 70 százaléka itt szállt le. Az ország mezőgazdasági területeinek 20 százaléka, az erdők 23 százaléka lett sugárszennyezett. A fehéroroszokat az se nyugtatja meg, hogy a kormányuk – a magyarhoz hasonlóan – titkosította a szerződést. Ezt egyébként nem az oroszok követelik meg, a Roszatom épít erőművet Finnországban is, ott nyilvános szerződés szerint. „Én azért tüntetek, mert szerintem épp elég félelmetes a radioaktív szennyezés. Ami Csernobilban kiszabadult, az ugyanúgy kiszabadulhat még egyszer, és ezt nem kellene kockáztatnunk” – mondta egy másik tüntető.

A fehérorosz tüntetéssel párhuzamosan Ukrajnában a 29 évvel ezelőtti katasztrófa áldozataira emlékeztek. A csernobili emlékműnél az államfő koszorúzott és hősnek nevezte azokat, akik halálos sugárdózist kaptak, miközben megakadályozták, hogy még nagyobb robbanás legyen az erőműben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!