2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:00

Már több mint félezer halott

2016. április 23., szombat 11:47, frissítve: szombat 12:11

600 fölé emelkedett az ecuadori földrengés áldozatainak száma. A mentőalakulatok 130 embert még mindig keresnek. A közép-amerikai országban ez volt az elmúlt 67 év legsúlyosabb katasztrófája.

Egy héttel a földrengés után már folynak a helyreállítási munkálatok Ecuadorban. Chamanga város kilencven százalékát lerombolta a katasztrófa, a legtöbben a romokból építenek ideiglenes lakóhelyet. „A családommal egy kunyhót készítettünk, hogy megvédjen az esőtől és a naptól. Abban is segít, hogy biztonságban érezzük magunkat. Nem győzhet le a földrengés, ettől erősebbnek kell lennünk, és bátornak, hogy szembenézhessünk a következményekkel” – mondta egy helyi férfi.

A tartományban egyelőre akadoznak az alapvető szolgáltatások, a vízhálózatot még mindig nem tudták helyreállítani. A hatóságok házról házra járva mérik fel a károkat. „Tudjuk, hogy ez nehéz időszak, és hosszú időre van szükség a károk helyreállításához. Újjá kell építenünk a várost, és segíteni az embereknek visszatérni a normális életbe. Az emberek partnerek ebben, és készek talpra állni” – fogalmazott a tartományi kormányzó, Paola Cabezas Castillo.

Az országba közben folyamatosan érkeznek a segélyek külföldről és a környező országoktól. „Ez a második szállítmányunk, huszonkét tonna ellátmányt hoztunk: élelmiszert, gyógyszereket, ivóvizet, mert nekünk Bolíviában nagyon jó vizünk van. A mostani küldeményben különleges, környezetbarát koporsókat is hoztunk a több mint ötszáz áldozat számára” – közölte a bolíviai segélyszállítmány vezetője.

Valójában azonban már meghaladta a hatszázat is az áldozatok száma. A mentőalakulatok még mindig keresnek százharminc embert.

A múlt szombati földrengés óta csaknem hétszáz utórengést észleltek, s a szeizmológusok szerint ez a jelenség még hetekig eltarthat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!