2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Magyar út: Putyinhoz járult az elnök az új atomerőmű építése miatt

Hír TV

2018. május 23., szerda 12:41, frissítve: szerda 12:57

Az új bolgár atomerőmű építése ellen tüntettek kedden Szófiában, miután a bolgár elnök Vlagyimir Putyinnál járt, és a projekthez orosz segítséget kért. A belenei atomerőmű építése évekkel ezelőtt félbemaradt, azóta is a bolgár belpolitika egyik legmegosztóbb témája.

A tüntetők azért vonultak Szófia utcáira, mert megdöbbentette őket elnökük keddi látogatása Vlagyimir Putyinnál. Az államfő ismét felvetette, hogy a félbehagyott projektet orosz segítséggel, orosz beruházással lehetne befejezni.

„A belenei atomerőmű felújítása ellen tiltakozunk. Ugyanis ez egy veszélyes ötlet. Egy tektonikus területen fekszik, földrengésveszély van, és egy elöregedett technológiával kezdték építeni” – mondta egy bolgár közgazdász.

A bolgárok egy része nem örül a visszalopakodó orosz befolyásnak. „Ez a projekt az oroszoktól való függőségünket újra megerősítené. Minek ez, amikor ennek az országnak nincs ennyi áramra szüksége?” – véli egy bolgár szociológus.

A bolgár társadalom másik része azonban nem az orosz függőségtől fél, hanem a gazdaság gyengélkedésétől és a munkanélküliségtől. Számukra mindegy, hogy uniós vagy orosz segítség jön, az atomerőmű-projekttől gazdasági fellendülést várnak. Ezért a téren megjelentek az ellentüntetők is.

„Azt szeretnénk, ha felépülne az új atomerőmű, mert Bulgáriának benne kell maradnia az atomklubban. A gazdaság felpörgetéséhez erre is szükség van, mert a cél 50 ezer új munkahely teremtése” – mondta Rumen Petkov, a Bolgár Megújulás Alternatívája Párt elnöke.

Rumen Radev elnök – aki oroszbarátságát sohasem rejtette véka alá – kedden Szocsiban felajánlotta Putyin elnöknek a belenei atomerőmű-építésben való részvételt. A projekt 2012-ben leállt, mivel nem akadt külföldi, hozzáértő befektető. Ugyanakkor 2 milliárd eurónyi közpénzt fordítottak már az építkezésre és a Roszatom már bejelentkezett megmentőként. Az összesen 10 milliárd eurós projektre még idén kiírja a szófiai kormány a pályázatot.

A bolgár-orosz energetikai közeledést az uniós döntéshozók nem nézik jó szemmel, szerintük az EU- és NATO-tag Bulgária túl közel kerül az éppen e két szervezet megosztására törekvő Oroszországhoz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!