2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Macron nem lép a trumpi útra

Hír TV

2018. március 8., csütörtök 16:21, frissítve: csütörtök 16:31

Hibának nevezte Jeruzsálem elismerését Izrael fővárosaként a francia elnök a franciaországi zsidó szervezetek gálavacsoráján. Emmanuel Macron szerint Franciaország nem követi Donald Trump amerikai elnök döntését. A francia államfő szólt arról is, hogy megvédik zsidó polgártársaikat az egyre gyakoribb támadásokkal szemben.

Emmanuel Macron felesége kíséretében érkezett a franciaországi zsidó szervezetek Louvre múzeumban tartott fogadására. Az elnök azt ígérte, hogy a francia állam megvédi a zsidóságot.

„Ahogy a rasszizmus évtizedek óta rombolja a társadalmainkat, megdöbbenésünkre az antiszemitizmus is tovább él. Erre könyörtelen választ kell adnunk. Franciaország nem lenne Franciaország, ha a zsidó polgártársaink félelemből elköltöznének” – hangoztatta az államfő.

Franciaországban az elmúlt években nőtt a zsidók elleni támadások száma. A hónap elején négy arab tizenévest vettek őrizetbe, miután megvertek egy zsidó fiút az egyik párizsi zsinagóga előtt. 2015-ben a Charlie Hebdo című gúnylap elleni merénylet idején egy muszlim terrorista kóser boltban ejtett túszokat, és néggyel végzett közülük.

A fogadáson szóba került Donald Trump döntése, amely szerint az Egyesült Államok Izrael fővárosának ismeri el Jeruzsálemet. A francia zsidóságot képviselő szervezet elnöke azt kérte Macrontól, hogy kövesse az amerikai példát, amit az elnök elutasított.

„Jeruzsálem elismerése Izrael fővárosának nem segíti a konfliktus megoldását. Azt hiszem, még biztonsági szempontból sem javítja a helyzetet” – mondta Emmanuel Macron. Szerinte Franciaország nem közvetíthetne hitelesen a közel-keleti békefolyamatban, ha Jeruzsálemet osztatlan fővárosként ismerné el.

A város keleti felére a palesztinok saját fővárosukként tekintenek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!