2019. szeptember 16.,
hétfő, Edit napja

Lengyelországot is elhagyják a fiatalok

2016. június 10., péntek 20:17, frissítve: péntek 20:18

Lengyelországban is hatalmas problémát jelent a kivándorlás. Az ország statisztikai hivatalának adatai szerint az évszázad közepéig a jelenlegi 24-ről 19 millióra csökkenhet a munkaképes lakosság, amely fenntarthatatlanná teheti a nyugdíjrendszert.

A rendszerváltás óta több mint tízezer fiatal hagyta el a százezres lakosságú Tárnov városát, hogy külföldön próbáljon szerencsét. A nyugdíjaskorúak jelentős része egyedül maradt.

„Munkát vállalni mennek. Hiányzunk nekik, és nekünk is hiányoznak. Sokszor senki nincs itt, aki segítene nekünk. A lányom költözött ki, nagyon magányos vagyok” – mondta el Marianna Tryba, az egyik idősotthon lakója.

A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint az évszázad közepéig a jelenlegi 24 millióról 19 millióra csökkenhet a munkaképes lakosság Lengyelországban, ami fenntarthatatlanná teheti a nyugdíjrendszert, különösen az olyan vidéki kistelepüléseken, mint Tárnov.

„Tisztában vagyunk a népességfogyással, ami Lengyelországban történik. A lakosságunk várhatóan tovább csökken a következő években. Próbáljuk visszatartani ezt a folyamatot, szeretnénk javítani a munkaerő-piaci helyzeten és az életminőségen, hogy Tárnov vonzó hely legyen. A legfontosabb tényező, hogy van-e elegendő minőségi munkahely. Mindent megteszünk ennek érdekében” – fejtette ki Roman Ciepiela, a város polgármestere.

Európán belül Nagy-Britanniában él a legtöbb lengyel, ahol becslések szerint egymillióan dolgoznak. A szigetországba vándorolt magyarok száma a felmérések szerint 350 ezer körül van.