2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Lemondott Le Pen

2017. április 25., kedd 06:40, frissítve: kedd 08:36

Lemondott pátja elnöki tisztségéről Marine Le Pen. A szélsőjobboldali elnökjelölt 2011-ben édesapjától vette át a Nemzeti Front irányítását. Most egy tévéinterjúban azt mondta: meg akarja akadályozni a partizánakciókat a párton belül, ezért távozik. Le Pen bejutott a francia elnökválasztás jövő hétvégi második fordulójába, de itt a felmérések szerint ki fog kapni Emmanuel Macron centrista jelölttől.

A gyűlöletkeltés és a francia szélsőjobb ellen tüntettek civilek hétfő délután Párizsban. A szervezők szerint azzal, hogy Marine Le Pen bejutott az elnökválasztás második fordulójába, Franciaország válságba került. Le Pen kilépne az EU-ból és az eurózónából, lezárná a határokat és leállítaná a bevándorlást.

„Azt üzenjük a francia embereknek, hogy ne felejtsék: a demokrácia törékeny. Az együttélés gyakorlatilag lehetetlenné válik, ha a Nemzeti Front nyer május 7-én. Azt szeretnénk, ha mindenki összefogna, hogy ne szélsőséges elnökünk legyen” – mondja egy szervező, Dominique Sopo.

Marine Le Pen bejutott ugyan a másik fordulóba, de gyakorlatilag esélytelen, hiszen riválisa, Emmanuel Macron már önmagában is népszerűbb nála. Ráadásul a jobb- és balközép is őt fogja támogatni a második fordulóban. Felmérések szerint ez körülbelül kétharmad-egyharmad arányú győzelmet jelent majd a független Macronnak.

Le Pen próbál előre menekülni, a pártja elnökségéről is lemondott, hogy még inkább eltávolítsa magát a szélsőjobbtól.

Kulcsfontosságú pillanathoz érkeztünk. A francia elnöknek minden francia elnökének kell lenni. Egyesítenie kell az országot. Ezért átmenetileg lemondok a Front Nacional vezetéséről. Ma estétől nem én vagyok a párt elnöke. Én a párt elnökjelöltje vagyok” – mondta Le Pen.

A szélsőjobbos jelölt a jobbközép Republikánus Párt megosztottságában bízik. A párttagságból többen kritizálták, hogy a második fordulóban a párt beáll Emmanuel Macron mögé. Ráadásul a párt bukott elnökjelöltje, Francois Fillon már hétfőn közölte, hogy a nyári parlamenti választásig visszavonul.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!