2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Nagyapám Horthy Miklós

Következik:

Híradó 12:00

Kurz: Le kellene állítani a törökök csatlakozási folyamatát

2016. augusztus 6., szombat 11:43, frissítve: vasárnap 07:23

Nem tartható az EU–török menekültügyi megállapodás az osztrák külügyminiszter szerint. Sebastian Kurz azt is megerősítette, hogy Ausztria leállítaná Törökország EU-csatlakozását. A politikus szerint Ankara az utóbbi időben egyre messzebb sodródott Európától, főként a sikertelen puccskísérlet utáni tisztogatási hullámmal.

Fethullah Gülen, az Erdogan-kormány első számú ellensége. Az önkéntes amerikai száműzetésben élő hitszónok egykor az elnök bizalmasa volt, de összeveszett az államfővel. Most pedig hetek óta követelik a kiadatását az Egyesült Államoktól, arra hivatkozva, hogy ő áll a sikertelen törökországi puccskísérlet mögött. A török bizonyítékokat tanulmányozó amerikai hatóságok egyelőre a kiadatás ellen vannak, és Gülen ügyvédei szerint ez így is marad.

„Persze Törökország fontos az amerikai külpolitika szempontjából, az Iszlám Államtól a kurdokon és Izraelen át a bevándorlásig Törökország mindennek a közepén van. És igen, a világnak jobb, ha Amerikának harmonikus kapcsolata van Törökországgal. De a kiadatás alapvetően egy jogi procedúra, amelyben a szabályos eljárás és a bizonyítékok számítanak. A lényeg, hogy Erdogan úr hőbörgése, összeesküvés-elméletei és fenyegetései nem elég erősek ahhoz, hogy elnyomják az amerikai igazságügyi rendszert. Ezért úgy gondoljuk, hogy Gülen urat nem szabad és nem is fogják kiadni” – mondta Gülen ügyvédje.

A Gülen által létrehozott állítólagos „párhuzamos államra”, vagyis ellenzéki összeesküvésre hivatkozva a török kormány sorra bocsátja el és tartóztatja le a szerinte a hitszónoknak dolgozó emberek tízezreit, és immár nemcsak odahaza, külföldön – például Magyarországon – is bezáratná a Gülenhez köthető iskolákat.

Az Európai Unió egyes tagállamai a tisztogatásokat látva attól tartanak, hogy Törökország nem fogja betartani a menekültügyi egyezményt. Ausztria már nyíltan a török EU-tagság ellen kampányol annak ellenére, hogy a belépési tárgyalások felgyorsítása volt Brüsszel egyik ígérete Ankarának a menekültáradat feltartóztatásáért cserébe. Pénteken az osztrák kancellár puszta fikciónak nevezte Törökország EU-csatlakozását; válaszul a török külügyminiszter a rasszizmus központjának nevezte Ausztriát. Később Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter is megerősítette kormánya álláspontját.

„Ami engem illet, két kérdést látok a török egyezséggel kapcsolatban: a vízummentességet és az EU-tagságról szóló tárgyalások felgyorsítását. Egyiket sem tartom megvalósíthatónak. És szerintem mi, az Európai Unió nagyon egyértelműen kell, hogy reagáljunk arra, ami most Törökországban történik” – jelentette ki az osztrák külügyér.

Kurz szerint az EU-nak komolyabban kell vennie külső határai védelmét és az illegális bevándorlók visszaküldését – ellenkező esetben gyenge és sebezhető lesz a Törökországgal folytatott vitában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!