2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 19:10

Iráni atom: 13 évet kellett várnia erre a világnak

,

2015. július 14., kedd 15:02, frissítve: szerda 07:12

Az iráni külügyminiszter történelmi megegyezésnek, az izraeli kormányfő viszont történelmi hibának nevezte az iráni atomprogramról kötött megállapodást. A Bécsben tárgyaló nagyhatalmak és Irán abban egyeztek meg, hogy az ENSZ megfigyelői vizsgálódhatnak iráni katonai helyszíneken. Cserébe jövőre feloldják a perzsa állammal szembeni büntetőintézkedéseket. Irán akkor került szembe a nemzetközi közösséggel, amikor megvádolták, hogy polgári atomprogramja ürügyén atombombát fejleszt, és nem engedte be az objektumokba az ENSZ ellenőreit.

„Történelmi nap a mai. Megtiszteltetés számunkra, hogy bejelenthetjük, sikerült megállapodást kötni az iráni nukleáris kérdésben” – fogalmazott Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Erre a bejelentésre 13 évet kellett várnia a világnak. A nyugati országok és Irán vitatott atomprogramjáról azóta próbáltak megegyezni. A perzsa állam a nyugati félelmek ellenére mindvégig kitartott amellett, hogy nukleáris tervei kizárólag békés célokat szolgálnak. „A felek előrebocsátják, hogy ennek a közös, átfogó tervnek a végrehajtása hozzájárul a regionális, valamint a nemzetközi béke és biztonság megteremtéséhez. Irán megerősítette, hogy semmilyen körülmények között nem fejleszt, vagy tesz szert atomfegyverre” – tette hozzá Federica Mogherini.

Az egyeztetések korábban többször is megszakadtak, 2013 novemberében kezdődött újra a párbeszéd az ENSZ BT öt állandó tagjából és Németországból álló hatok csoportja, valamint Irán képviselői között. „A megállapodás egyik félnek sem tökéletes, de ebben tudtunk egyetérteni, és mindannyiunk számára nagy eredménynek számít” – fogalmazott az iráni külügyminiszter.

A felek által elfogadott megállapodás értelmében az ENSZ megfigyelői kérhetik az iráni hatóságoktól, hogy vizsgálódhassanak a katonai helyszíneken. Teheránnak azonban ezt nem kötelessége mindig engedélyezni. Ez esetben a nagyhatalmak és Irán képviselőiből álló választott bíróság járna el. Az egyezség kritikusai szerint ezzel a perzsa államnak lehetősége nyílna a kötelezettségszegésre utaló esetleges nyomokat eltüntetni. Az átláthatóságért cserébe jövőre feloldják az eddigi gazdasági szankciókat, de ha Irán megsérti a megállapodást, akkor 65 napon belül visszaállíthatják azokat. A fegyverembargó Iránnal szemben még évekig fennmarad.

Az amerikai elnök üdvözölte a megállapodást. „Ez a megállapodás jelzi, hogy az amerikai diplomácia valódi és jelentős változást tud elérni. Változást, amely országunkat és a világot is biztonságosabbá teszi. (…) Több mint 50 évvel ezelőtt mondta Kennedy elnök, hogy soha ne tárgyaljunk félelemből, de soha nem féljünk tárgyalni” – szögezte le Barack Obama, aki hozzátette, megvétózza a kongresszus azon esetleges döntését, amely megakadályozná ennek az egyezségnek az életbelépését.

Izrael korábban többször is atomfegyver előállításával vádolta a teheráni vezetést, a zsidó állam miniszterelnöke ezért elégedetlenül nyilatkozott. „Ez az eredménye annak, ha valaki bármilyen árat képes megadni a megegyezésért. A Bécsből érkező első hírek alapján nyilvánvaló, hogy ez a világ egyik történelmi tévedése” – nyilatkozta Benjámín Netanjáhú izraeli elnök.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség decemberben ül össze, hogy megvizsgálják, Teherán betartotta-e vállalásait. Amennyiben igen, 2016 elején fokozatosan kezdik meg a szankciók feloldását.

Szijjártó: Magyarország számára pozitív hatással jár

Magyarország üdvözli az iráni atommegállapodást. Szijjártó Péter kiemelte: Európának az az érdeke, hogy a Közel-Keleten stabilitás legyen. A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország elkötelezett támogatója volt annak a tárgyalássorozatnak, amelynek nyomán Irán visszatér a nemzetközi közösségbe. Hozzátette: az Iránnal szembeni embargó feloldása Magyarország számára energiabiztonsági szempontból pozitív hatással jár.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!