2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Kitörtek a felkelők a kormányerők szorításából

,

2016. augusztus 7., vasárnap 14:16, frissítve: vasárnap 15:16

A szíriai felkelők azt állítják, hogy Aleppóban megtörték a kormányerők ostromát. Aszad elnök hadserege egy hónapja próbálta elfoglalni a várost, de most a brit hírszerzés is megerősítette, hogy a katonák visszavonultak. Aleppóban negyedmillió embernek lenne szüksége élelmiszerre és gyógyszerre.

Az ostrom végét ünneplik az emberek Aleppóban. A felkelők azt állítják, hogy megtörték a kormányzati hadsereg ostromgyűrűjét. Aszad csapatai egy hónapja próbálták elfoglalni az ellenzéki várost, de a kormánypárti média szerint most csak félbeszakították és később folytatják a támadást.

„Alappóból közvetlen út vezet a fővárosba, de innen lehet eljutni a tengerhez, az északi nagyvárosokhoz, illetve a kurd és az iszlám állam területeihez is. Ez az ország második fővárosa” – magyarázza egy szakértő.

Az egy hónapos ostromot negyedmillió ember vészelte át a városban. Azt mondják, a kormányerők szándékosan lőttek civil célpontokat. Szombaton egy kórházat is megsemmisítettek egy közeli településen.

„Aleppó az aduász. A tárgyalóasztalnál mindenkit erősebbé tesz. Korábban ez volt az ország gazdaságának a központja, ezért kell mindenáron Aszadnak” – mondja egy politológus.

Emberi jogi szervezetek szerint a város lakosságának azonnal humanitárius segítségre lenne szüksége. Szokásos vasárnapi miséjében a pápa is az 5 éve tartó szíriai háború áldozataira emlékezett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!