2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Kitiltás: önkényesnek és megalapozatlannak nevezték

2015. május 31., vasárnap 09:53, frissítve: vasárnap 15:38

Európai kormányok szerint megalapozatlanul és önkényesen tiltott ki Moszkva uniós személyeket Oroszországból. A feketelistán magas rangú politikusok és közéleti személyek is vannak. Magyar név nem szerepel a listán. Eközben az ukrán elnök a volt grúz elnököt, Miheil Szaakasvilit nevezte ki Odessza megye kormányzójává. Szaakasvilit hazájában körözik fegyveres támadás szervezése és közpénzek jogosulatlan elköltése miatt.

Guy Verhofstadt volt belga kormányfő, az EP liberális frakciójának vezetője, Nick Clegg volt brit miniszterelnök-helyettes, a Liberális Demokrata Párt egykori vezetője és Robert Kupiecki lengyel védelmi miniszterhelyettes – többek között őket tiltotta ki Moszkva Oroszországból.

Sajtóhírek szerint a feketelistára 89 uniós személy került fel, köztük Vlagyimir Putyint élesen bíráló politikusok és közéleti személyiségek, valamint katonai és titkosszolgálati tisztségviselők. Moszkva így reagált arra, hogy korábban az EU is számos orosz személyt kitiltott az unióból, és szankciókat vetett ki Oroszországra az ukrajnai beavatkozás miatt.

Több uniós kormány megalapozatlannak, átláthatatlannak, valamint önkényesnek nevezte az orosz feketelistát és magyarázatot követeltek Moszkvától. „Megkértük az orosz nagykövetet, hogy mondja meg, mi motiválta ezt a lépést. Értjük, hogy ez valamiféle válasz az uniós kitiltási listára, de utóbbi legalább átlátható, és megindokolja, miért vannak rajta bizonyos nevek” – fogalmazott a svéd külügyminiszter.

A német külügyminiszter szerint az orosz válaszlépés fékezni fogja az ukrajnai válság rendezését célzó erőfeszítéseket. „Eltekintve attól, hogy általában sem tartom különösebben okos dolognak a beutazási tilalmak elrendelését, az lett volna a legkevesebb, hogy legalább közlik az érintettekkel, milyen fenntartások vannak velük szemben. Legalább nyilvánossá kellett volna tenni a listát. Egy olyan időszakban, amikor azon fáradozunk, hogy enyhítsünk egy merev és veszélyes konfliktust, egy ilyen lépés nem segít ebben” – fogalmazott Frank-Walter Steinmeier.

Eközben az ukrán elnök bejelentette: Miheil Szaakasvili volt grúz elnököt nevezi ki Odessza megye kormányzójává. Petro Porosenko azt várja tőle, hogy megvédi Odessza területi épségét és függetlenségét Oroszországgal szemben. „Sokan vakációra gondolnak, ha Odesszáról van szó. Én viszont nem azért jöttem ide, hogy pihenjek. Erre nincs időm. Szeretném, ha mások is együtt dolgoznának velem, és képesek lennénk éreztetni az emberekkel a változást. Mert mindenkinek elege van a tárgyalásokból, mindenki változást akar látni. Amikor majd látják, el fogják hinni” – nyilatkozta a volt grúz elnök.

Szaakasvili hazájában jelenleg körözés alatt áll. A grúz hatóságok többek között azzal vádolják, hogy grúz elnökként fegyveres támadást szervezett egy képviselő ellen, és jogosulatlanul költött el közpénzeket. Szaakasvili azt állítja, hogy nem bűnös. Bár Grúzia kérte kiadatását, Ukrajna ezt megtagadta.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!