2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kimentették a diplomatákat, mielőtt bombázni kezdtek

2015. március 28., szombat 12:45, frissítve: vasárnap 13:17

A szaúdi haditengerészet diplomaták tucatjait menekítette ki Jemenből, mielőtt szombatra virradóra újabb légi csapásokat mértek a síita húszi lázadók állásaira. A libanoni Hezbollah közben a légi támadások azonnali leállítására szólította fel a Szaúd-Arábia vezette koalíciót.

Többen megsérültek a jemeni Sanaaban történt robbanásban, halálos áldozatokról is érkeztek hírek. A szaúdiak vezette koalíció több légitámadást is indított pénteken a síita húszik által irányított városban. A fővárosiak szerint a vadászgépek egy katonai bázist céloztak.

A légitámadással a húszi lázadók előrenyomulását akarták megakadályozni. „Szeretném megerősíteni, hogy az akció fő célja a kormány védelme Ádenben” – mondta a koalíciós erők tábornoka.

A lázadók előretörését azonban nem sikerült megakadályozni: a húszik elfoglaltak egy kikötővárost is 100 kilométerre Adentől, ezzel pedig közelebb kerültek a jemeni elnök rejtekhelyéhez.

A légitámadások ellen fellépett a libanoni Hezbollah is. Szerintük az nemtelen szaúdi-amerikai agresszió. Az Irán által is támogatott libanoni síita szervezet arra szólította fel a koalíciót, hogy azonnal fejezze be a légi csapásokat. Hasszán Naszralláh szerint Szaúd-Arábia azért bombázza Jement, mert elvesztette az ország fölött az irányítást. „A történelem során a megszállókat legyőzték és kivégezték. Szaúd-Arábia uralkodóinak még megvan az esélye arra, hogy önökkel ez ne történjen meg, még mindig van esélyük arra, hogy újragondolják hibás politikájukat és testvérként kezeljék a jemenieket valamint a tárgyalások felé mozduljanak. Ezek az ajtók még nyitva állnak” – mondta a Hezbollah vezetője.

A szaúdi haditengerészet közben diplomaták tucatjait menekítette ki a dél-jemeni Ádenből, miután a Jemenben beavatkozó koalíció repülőgépei szombatra virradóra újabb légi csapásokat mértek a síita húszi lázadók állásaira.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!