2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Nagyapám Horthy Miklós 03:00

Kilencvenéves a királynő

2016. április 21., csütörtök 17:49, frissítve: csütörtök 17:50

Kilencvenedik születésnapját ünnepli II. Erzsébet. A brit királynő a szigetország történetének leghosszabb ideje trónon lévő uralkodója. A kormányfő szerint a királynő a szilárdság sziklája a brit nemzet számára.

Winston Churchill legendás brit politikus volt Nagy-Britannia miniszterelnöke, amikor II. Erzsébet királynő 1952-ben trónra került. Azóta felépült és leomlott a berlini fal, Európa újraegyesült, a királyi családot rég nem látott botrányok rázták meg, Diana hercegné pedig tragikus halált halt. A királynő csaknem 65 éve uralkodik birodalmán: ő minden idők leghosszabb ideig trónon lévő brit uralkodója.

II. Erzsébet csütörtökön 90 éves lett. A királyi család hívei már kora reggel brit zászlókba burkolóztak, hogy együtt ünnepelhessenek a királynővel.

Egy hölgy például egy tortával várta az uralkodót: „Remélem, hogy eljutok hozzá. Tíz évvel ezelőtt, a 80. születésnapjára adtam neki egy korona alakú tortát, mert szeretem megtartani a királyi hagyományt. Remélem, hogy tíz év múlva megint mindannyian itt leszünk, és akkor is hozok majd neki egy tortát” – nyilatkozta Margaret Tyler.

A királynő érkezésére fellobogózták az egyik királyi rezidencia, Windsor utcáit. Többen a párkányokra is kiálltak, csak hogy láthassák a királynőt, akit ágyúlövéssel köszöntöttek. A zöldbe öltözött II. Erzsébetet az egybegyűltek virágokkal és ajándékokkal köszöntötték. Végül természetesen egy tortát is kapott, amit személyesen kezdett meg.

A királynő születésnapját a brit parlamentben is megünnepelték – a kormányfő az ország stabilitásában játszott szerepét méltatta. „A hidegháború végétől kezdve az észak-írországi békéig, miközben a kultúra változott, a politikában pedig apály és dagály váltotta egymást, Őméltósága rendíthetetlenül állt a helyén – egy szilárd sziklát jelent nemzetünknek, a nemzetközösségnek és számos alkalommal az egész világnak” – fogalmazott David Cameron.

Idős kora és uralkodási rekordja ellenére nyugdíjba vonulása nem kerül szóba. A szakértők már a 70. születésnapján is azt valószínűsítették, hogy még legalább 25 évig él egészségben. Édesanyja, Erzsébet anyakirálynő 102 évig élt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!