2023. 12. 11. Hétfő Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 10:55

Kilátástalan helyzetben a devizahitelesek

2015. április 14., kedd 12:43, frissítve: kedd 12:57

Egyre nagyobb bajban vannak az oroszországi devizahitelesek, a csökkenő olajár és az egyre gyengülő rubel miatt ugyanis képtelenek fizetni a megnövekedett részleteket. Az ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett nemzetközi szankciók is tovább rontják a helyzetet.

Egy kétgyerekes házaspár 2008-ban vett fel lakáshitelt dollárban. Akkoriban egy dollár 25 rubelt ért. Ma két és félszer ennyit adnak érte. „A férjem is dolgozik és én is,, ezáltal rendszeres bevételeink vannak. A lakáshitelünk részletei két és félszeresére növekedtek. Egyetlen olyan fantasztikus forgatókönyvet sem tudok elképzelni, amely alapján a fizetésünk is ilyen mértékben emelkedne” – mondta a pár női tagja.

Oroszországban körülbelül hárommillió család vett fel különböző kölcsönt lakásvásárlásra. Az Orosz Központi Bank eddig ötmilliárd rubel támogatást különített el a bajban lévő devizahitelesek megsegítésére, az orosz sajtó szerint a feltételeknek azonban csak körülbelül kétezren felelnek meg, miközben legalább húszezer érintett dollárhiteles van. „Az volt a célunk, hogy családot alapítsunk, és hogy több gyerekünk legyen, nem csak egy. Normális orosz családot szerettünk volna, ami minden társadalom és minden állam alapja” – mondta egy hiteles.

A devizahitelesek a kormányt hibáztatják a kialakult helyzetért, mivel a kabinet korábban gazdasági és pénzügyi stabilitást ígért, amivel bátorította a hitelfelvételt. A lakáshitelesek erre hivatkozva azt állítják, hogy nem számolhattak sem a gazdasági válság, sem a rubel árfolyamának zuhanásával. A kereskedelmi bankok a futamidő, illetve a fizetési moratóriumok átütemezésével próbálják segíteni ügyfeleiket. „Módosítottuk a hitelek átütemezési feltételeit, első lépésben semmiféle dokumentumot nem kérünk. Megbeszéljük az ügyfelekkel, hogy mennyire érintettek, és azután kínálunk fel különböző megoldásokat számukra” – mondta Andrej Malcev, az egyik orosz bank vezérigazgató-helyettese.

A kormány és a központi bank árfolyamrögzítéssel segítene, de a bankok nem hajlandók minden terhet vállalni. Ugyanis ha a kedvezményes árfolyamot alkalmaznák, minden dolláron 13 rubelt veszítenének. „Ha 39 rubeles árfolyammal számolunk, amint azt a központi bank ajánlja, akkor a veszteségünk két és félmilliárd rubel, ez a tiszta veszteség. Ezt a kárt valakinek fel kell vállalnia, ezt nem viselhetjük egyedül” – tette hozzá Andrej Malcev.

A devizahitelesek nemrég nyílt levélben keresték meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Ők is úgy látják: a rögzített árfolyam csak félmegoldást jelent, mert a bankok jó része nem követi a központi ajánlásokat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!