2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Olimpiai álom Erdélyben 11:00

Kevesebb a munkanélküli – legalábbis uniós szinten

2017. január 31., kedd 21:21

Nyolcéves mélypontra süllyedt az euróövezetben a munkanélküliségi ráta tavaly decemberben, ugyanakkor az EU egészében nem változott ez az adat, az Eurostat legfrissebb számai szerint. Ezzel párhuzamosan a várakozásoknál nagyobb mértékben nőtt a GDP, a nemzeti össztermék tavaly átlagosan uniós szinten 1,9 százalékkal gyarapodott.

A tagállamok statisztikai hivatalainak adatai alapján az Eurostat összeállította a foglalkoztatásra és gazdasági növekedésre vonatkozó legfrissebb adatsorát.

A munkanélküliség tavaly decemberben az eurót használó országokban 9,6 százalék volt, utoljára 2009-ben volt ilyen alacsony ez az érték. Ha mind a 28 tagállam adatait nézzük, akkor 8,2 százalékos a munkanélküliség. A javuló adatok mellett meg kell említeni, hogy a 25 év alatti álláskeresők aránya Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban 40 százalék fölött van.

Az összlakosságra vonatkozó legalacsonyabb adat Csehországból érkezett, ahol 3,5 százalék a munkanélküliség, őket követi Németország 3,9 és Magyarország 4,5 százalékkal. A német adatok azért is figyelemre méltóak, mert munkaerőpiacukat jelentősen megterheli a menedékkérők és gazdasági bevándorlók nagy száma.

„Érezhetők az első demográfiai hullám hatásai, figyelembe véve az itt jelen lévő munkanélkülieket. A foglalkoztatási potenciál visszahúzódásával egyidejűleg menekültek vándoroltak ide. Ugyanakkor a Foglalkoztatási Kutató Intézet adatai alapján olyan előrejelzés készült, hogy a számokat összehasonlítva az előző évek adataival, a munkanélküliség azonos szinten marad vagy alig látható mértékbe csökkenni fog” – nyilatkozta Frank-Juergen Weise, a német szövetségi munkaügyi hivatal képviselője.

A csökkenő munkanélküliséghez minden bizonnyal hozzájárul a GDP egyenletes növekedése. Az unió statisztikai hivatalának adatai szerint az elmúlt negyedévben az euróövezetben 0,5, a 28 tagállamban pedig együttesen 0,6 százalékkal nőtt a hazai össztermék. Elemzők ennél kisebb mértékű növekedésre számítottak, így azonban várhatóan az eurót használó országok körében 1,7, az EU egészében pedig átlagosan 1,9 százalék lesz a tavalyi GDP-növekedés.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!