2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Két izraeli rendőrrel végeztek palesztin merénylők

2017. július 14., péntek 15:34, frissítve: péntek 15:34

Két izraeli rendőrt megölt, egyet pedig életveszélyesen megsebesített három palesztin férfi Jeruzsálem óvárosában, az Oroszlános kapunál. A merénylőket az izraeli biztonságiak lőtték le. Eddig egyik szervezet sem vállalta magára az akció elkövetését.

Egy amatőr felvétel örökítette meg, ahogy az izraeli biztonságiak végeznek palesztin merénylőkkel Jeruzsálemben, az ókori városfalnál. A három támadó izraeli rendőrökre lőtt rá, majd elmenekült.  A biztonságiak ezután üldözőbe vették őket, végül mindhármukat lelőtték. Az egyenruhások közül ketten a kórházban haltak meg.

„Reggel 7 óra után az Oroszlános kapunál terrortámadás történt. A három terrorista automata fegyvert és kést használt. Egyik rendőri egységünk állította meg őket. Mindhárom terroristát megölték. A Templomhegy és az Óváros környékét lezártuk. Jelenleg azt vizsgáljuk, hogyan tudtak bejönni” – közölte Micky Rosenfeld, az izraeli rendőrség szóvivője.

A merénylők valamennyien az izraeli, de arabok lakta Umm al-Fahm városából származtak, a település a megszállt Ciszjordániától északra található. Az al-Aksza- és a Sziklamecsetnek otthont adó Mecsetek tere vagy izraeli nevén a Templomhegy felől érkeztek. A merénylet miatt a rendőrség lezárta a környéket, amely az izraeliek is és az arabok által szent helynek számít, a muszlimoknak megtiltották, hogy ott tarthassák meg a pénteki imát.

„Ma, pénteken be kell jutnunk a mecsetbe a pénteki imára. Az al-Aksza-mecset a miénk. Egy iszlám mecset, ezért semmilyen körülmények között nem lehet megengedni, hogy megakadályozzák nekünk, hogy eljussunk és imádkozzunk az al-Aksza-mecsetben” – közölte Mohamed Husszein, a jeruzsálemi nagymufti.

2015 ősze óta a palesztin fegyveresek számos késeléses, gázolásos akciót hajtottak végre. A merényletekben több mint 40-en haltak meg, az izraeliek 250 palesztinnal végeztek. A jeruzsálemi vezetés szerint a palesztin politika bátorítja a merényletek elkövetését, a palesztinok viszont a több évtizedes izraeli megszállás okozta frusztráltsággal magyarázzák az erőszakhullámot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!