2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Két diákot lőttek agyon a tüntetésen

2015. május 15., péntek 10:20, frissítve: péntek 15:33

Lelőttek két diákot Chilében az oktatási reformokért szervezett tüntetés után. A kormány szerint nem a rendőrök ölték meg a tiltakozókat. Chilében 2011 óta követelik a felsőoktatás színvonalának javítását és a tandíjak csökkentését.

Békésnek indult az ingyenes oktatásért szervezett tüntetés a chilei fővárosban. Országszerte több városban is utcára vonultak a diákok és a tanárok is, hogy követeljék az iskolák pénzügyeinek átláthatóságát. Azt szeretnék elérni, hogy az iskolákat a helyi önkormányzatok, és ne közvetlenül az állam finanszírozza, így elérhetővé tennék mindenkinek az alap- és középszintű oktatást.

A demonstrációt könnygázzal és vízágyúkkal akarta a rendőrség feloszlatni, válaszul a tüntetők köveket és más tárgyakat dobáltak a rendőrök felé. Nem sokkal később lövések is eldördültek. „Valaki fentről lövöldözni kezdett, és lelőtt két embert, az egyik meghalt. Aztán jött egy rendőrautó, és elvitte a másikat, nem tudjuk, pontosan mi történt, miért tették. Ez csak egy tüntetés volt, semmi több, egy békés menet a városon keresztül” – mondta az eset egyik szemtanúja.

Később kiderült, hogy a kórházban a másik sérült is életét vesztette. Mindkettejüket mellkason és hasba lőtték. A hatóságok szerint azonban a tettes nem rendőr volt. „Az erőszak minden formáját elítéljük, és sajnáljuk ennek a két embernek a halálát. Szeretnénk kifejezni őszinte sajnálatunkat emiatt a bűnös és igazságtalan tett miatt. Az első vizsgálatok alapján a tettesnek nincs köze azokhoz a rendőrökhöz, akik a tüntetés közelében dolgoztak” – mondta a chilei belügyminiszter.

Az oktatásügy reformjáért már évek óta tüntetnek a dél-amerikai országban. A demonstrációkat szervező diák- és pedagógusszervezetek szerint a jelenlegi, fizetős rendszer a felelős a társadalmi különbségek mélyüléséért, a szegényebb rétegek felzárkóztatását pedig az ingyenes közoktatás bevezetésében látják.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!