2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Keresztény–muzulmán csata várható az elnökválasztáson

2015. március 28., szombat 13:00, frissítve: vasárnap 15:29

Elnökválasztást tartanak ma Nigériában. A legnépesebb afrikai országban egy keresztény és egy muzulmán jelölt a két legnagyobb esélyes. A szigorú biztonsági óvintézkedések ellenére több szavazóhelyiségnél is pokolgépek robbantak. A választást egyébként a Boko Haram nevű terrorszervezet támadásai miatt halasztották el február közepén a mai napra.

Több mint százötvenezer szavazóhelyiséget alakítottak ki Nigériában, és 56 millió embert várnak az urnákhoz. A cél az volt, hogy a feliratkozott választók többsége sétatávolságon belül le tudja adni a szavazatát. A szavazóhelyiségek előtt országszerte hosszú sorok kígyóztak.

„Hét óra körül jöttem ide, és azt mondták, hogy nyolc óra körül kezdődik minden. Azt hiszem, nyolc már elmúlt, és semmi sem történt. De nem vesztem el a hitem. Valami logisztikai probléma lehet, de mi itt vagyunk már és szavazni is fogunk” – mondta Aliu Nurudeen abujai lakos.

Lagosban a szavazás idejére leállították a közúti forgalmat. A szigorú biztonsági óvintézkedések ellenére azonban két vidéki szavazóhelyiség közelében is merényletet követtek el, de a robbantások sehol sem követeltek halálos áldozatokat.

„Ez egy sikeres választás lesz, és mi is sikeresen jövünk ki belőle Jézus nevében” – nyilatkozott egy lagoszi lakos, Elizabeth Jones-Tobi.

A regnáló elnök szülővárosában szerette volna leadni szavazatát, de a regisztrációnál nehézségekbe ütközött, és neki is csak a sokadik próbálkozásra sikerült voksolnia. „Lehetnek csúszások, de nem beszélhetek a választási bizottság nevében. Az én érdekem az, hogy hiteles választást bonyolítsunk le, békéset. Elkötelezettek vagyunk ez ügyben” – közölte Goodluck Jonathan nigériai elnök.

Elemzők szerint a legnépesebb afrikai ország történetének legszorosabb választási eredménye várható Goodluck Jonathan jelenlegi elnök és legfőbb kihívója, Muhammadu Buhari között. Előbbit elsősorban a keresztények, utóbbit pedig a muzulmánok támogatják.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!