2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Kenőpénzekkel is távol tartják a bevándorlókat

,

2015. június 16., kedd 17:10, frissítve: szerda 08:39

Lefizette az embercsempészeket az ausztrál parti őrség, hogy inkább indonéz szigetekre vigyék a bevándorlókat Ausztrália helyett. A miniszterelnök nem tagadta a program létezését. Ausztráliába 4 éve tilos embercsempészek csónakjával beutazni. Aki így érkezik, az nem kap letelepedési engedélyt.

Burmai menekültek hánykolódtak egy csónakon az indiai óceánon. Az ENSZ szerint havonta 5-6 ezer ember próbál gazdagabb országokba, Thaiföldre vagy Indonéziába jutni. Kedvelt úti cél Ausztrália, ide viszont 4 éve tilos illegálisan, a tenger felől érkezni. Most kiderült, hogy az ausztrálok nem csak a törvényekkel, de kenőpénzekkel is távol tartják a bevándorlókat.

„Miután fizettünk, az embercsempészek elvittek minket egy darabig, de aztán mondták, hogy az ausztrál vámosok többet fizettek. Aztán kiderült, hogy Indonéziába érkeztünk, nem Ausztráliába. Az ausztrálok visszamentek a saját vizeikre és onnan nézték, hogy biztosan nem Ausztrália felé megyünk tovább” – mondja egy Srí Lanka-i férfi, aki most egy indonéz táborban él.

Az ausztrál törvények tiltják, hogy az illegálisan, embercsempészekkel érkezett bevándorlók állampolgárságot kapjanak. Tavasszal viszont a thai, indonéz és maláj hatóságok is hasonló szabályozást vezettek be és több ezer menekült hánykolódott a tengeren, akiket sehol se fogadtak be. Az ausztrál parti őrség akkor állt elő az ötlettel, hogy pénzt adnak az embercsempészeknek, hogy máshova vigyék a bevándorlókat.

„A kormány álláspontja, hogy nem kommentáljuk az operatív programok eredményét. A lényeg, hogy megtegyünk minden szükséges lépést az embercsempészek hajóinak a megállítására” – védekezett az ausztrál kormányfő a parlamentben.

Az ellenzék szerint az alapvető emberi jogokat sérti, hogy a kormány nem hagyja a bevándorlókat bejutni az országba. A kormány azzal védekezik, hogy a menekültek, akik háborús térségből érkeznek, továbbra is beutazhatnak, a gazdasági bevándorlók beutazását pedig szakképesítéshez kötik.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!