2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Káoszt okozhat Trump döntése?

Hír TV

2017. december 6., szerda 15:18, frissítve: szerda 16:59

A törökök szerint bizonytalanságot és káoszt hozna a Közel-Keletre, ha Donald Trump hivatalosan is elismerné Jeruzsálemet Izrael fővárosaként – ez a Fehér Ház tájékoztatása alapján magyar idő szerint este hét körül történhet meg. A muszlim országok mellett az Európai Unió, Kína, az ENSZ és Ferenc pápa is ellenzi a lépést, amit a Hír TV által megkérdezett nemzetközi jogász szerint a Trump után következő elnökök sem tudnának visszacsinálni.

Egymásra tették, és együtt égették el az amerikai és az izraeli zászlót a felháborodott palesztinok Gázában. Az dühíteette fel őket, hogy kiderült: Donald Trump amerikai elnök ma este várhatóan hivatalosan is elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és oda költözteti Tel-Aviv-ból az Egyesült Államok nagykövetségét.

A város keleti részére azonban a palesztinok is igényt tartanak, hiszen a muszlim szent helyeknek is otthont adó Kelet-Jeruzsálem lenne egy jövőbeli palesztin állam fővárosa. A hivatalos tervek szerint a város státuszáról csak az izraeli–palesztin tárgyalások legvégén döntenének a felek, az amerikai állásfoglalás azonban végleg szétfoszlatná a palesztin függetlenségi reményeket.

Ez egy veszélyes döntés, agresszió a palesztinok, arabok és muszlimok Jeruzsálemhez való joga ellen. Ez a lépés legalizálja a szélsőséges zsidó állam által elkövetett erőszakot és a muszlim szent helyek elzsidósítását – nyilatkozta a Hamasz szóvivője, Fawzi Barhoum.

Nem véletlen, hogy a nemzetközi közösség és a korábbi amerikai elnökök nem foglaltak eddig hivatalosan állást Jeruzsálem ügyében, ahogy ezt a Hír TV-nek nyilatkozó nemzetközi jogász is megerősítette.

Az 1967-es, hatnapos háború során izraeli bevonulás történt erre a területre, és ennek a bevonulásnak a jogszerűségét a nemzetközi közösség nyilvánvaló politikai és egyéb megosztottságok okán nem akarta és nem tudta elfogadni idáig. Az Egyesült Államok idáig próbálkozott azzal, hogy ne köteleződjön el ebben a rettenetesen zavaró kérdésben; hiszen ebben tényleg rövidre lehet zárni a tárgyalási álláspontokat, mind a két felet halálosan meg lehet sérteni azzal, hogyha egyértelmű állásfoglalás történik – vélekedett Lattmann Tamás.

Lattmann Tamás szerint ráadásul visszafordíthatatlan lépésről van szó: ha Donald Trump tényleg elkötelezi az Egyesült Államokat Izrael mellett ebben a kérdésben, a döntést az utána következő elnökök sem tudnák visszavonni, mert nagyon meggyengítenék az USA diplomáciai pozícióit.

A muszlim országok egy emberként háborodtak fel Trump szándékán; Törökország például már jelezte, hogy kész megszakítani a diplomáciai kapcsolatot Izraellel. A török külügyminiszter amerikai kollégájának személyesen is jelezte, hogy ellenzi a lépést.

Súlyos hiba lenne, nem stabilitást és békét hozna, hanem bizonytalanságot és káoszt. Nemcsak a muszlim világ, hanem az egész világ a várható döntés ellen van – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu.

A muszlim országok mellett az Európai Unió és Kína is felszólalt Jeruzsálem státuszának amerikai elismerése ellen, és Ferenc pápa is azt mondta: tiszteletben kell tartani a jelenleg fennálló helyzetet és azt, hogy a város nemcsak a zsidók, de a keresztények és a muszlimok szent helye is egyben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!