2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

„Jézus most biztosan sír”: lehullt a lepel az ausztrál papok rémtetteiről

2017. február 7., kedd 11:55

Csaknem 4500 gyermeket molesztáltak az ausztrál katolikus egyház tagjai az elmúlt 30 évben – derült ki az ügyeket vizsgáló különleges bizottság jelentéséből. Az eseteket a Vatikán segített eltussolni: a Szentszék a bizonyítékokat megsemmisítette, a bántalmazó papokat pedig egyszerűen áthelyezte.

„Jézus most biztosan sír” – így kommentálták ausztrál tüntetők az ország történetének legnagyobb gyerekmolesztálási botrányát. A katolikus egyház helyi papjai 30 év alatt több mint 4400 kiskorút bántalmaztak szexuálisan a szigetországban egy különleges vizsgálóbizottság jelentése szerint.

Az ügyben hétfőn tartották az első nyilvános meghallgatást, ahol az egyház saját vizsgálóbizottságának vezetője kis híján elsírta magát. „Katolikusként szégyenkezve hajtjuk le a fejünket” – mondta Francis Sullivan, a vizsgálóbizottság elnöke.

Mint kiderült, 1950 óta az ausztrál katolikus egyház tagjainak legkevesebb 7 százaléka molesztált gyermekeket, jellemzően 10-11 év körüli kisfiúkat és kislányokat. Az elkövetők nagy része pap volt, de 5 százalékban nővérek követték el a bántalmazásokat. Az egyház új vezetése szerint ilyen esetek többé nem fordulhatnak elő.

„Létfontosságú, hogy szembeszálljuk azzal az egyházi kultúrával, amely lehetővé tette a kiváltságokkal és hatalommal való visszaélést, így elkövethették és el is titkolhatták ezeket a bűnöket. Nemcsak a hatalomban lévők bűne ez, hanem az egész katolikus közösségé. A szavak fontosak, de az igazi elkötelezettséget csak tettekben lehet mérni. A hibákat helyre kell hozni. A bántalmazottaknak együttérzés és igazságtétel jár. A gyermekek biztonságát az egyházi kultúra szerves részéve kell tennünk” – tette hozzá Sullivan.

A hatóságok eddig 1900 elkövetőt azonosítottak, 500 molesztáló kiléte viszont még ismeretlen, leginkább a régi egyházi vezetés manipulációi miatt. A bizottság beszámolója szerint a vizsgálatot végzők munkáját a Vatikán is akadályozta: a bizonyítékokat megsemmisítették, a molesztáló papokat pedig egyszerűen áthelyezték.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!