2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Januárban adták át, most összeomlott a bicikliút

2016. április 22., péntek 11:40

Összeomlott egy kerékpárút Rióban egy tengerparti sétányon. Három ember meghalt, de egyelőre csak két holttestet találtak meg, a harmadikat elsodorta a víz. A három kilométer hosszú, tengerparti bicikliutat januárban adták át az olimpiára. Brazília az első latin-amerikai ország, amely olimpiát rendez, de a beruházásokhoz kapcsolódó korrupció miatt gazdasági válság kezdődött az országban, az elnök és a kormány pedig belebukhat a visszaélésekbe.

Az egyik áldozatot helikopterrel mentették ki a tengerből Rióban, miután leszakadt a tengerparti bicikliút. A férfi életét már nem tudták megmenteni. „A szerencsétlenséget egy alulról felcsapó hullám okozta, amely elmosta az építmény egy részét. Két holttestet találtunk meg, egy harmadik személy eltűnt a tengerben” – mondta a riói önkormányzat titkára.

A cölöpökön álló óceánparti bicikliutat az olimpiára építették, az idén januárban adták át. Most a kivitelező felelősségét vizsgálják. A cég a három kilométeres bicikliútért átszámítva három és fél milliárd forintot számolt el. „Épp elsétáltam a bicikliút mellett, és láttam, hogy óriási hullámok vannak, a legnagyobb hullámok, amekkorát valaha láttam. Az elhaladó busz ablakát is betörték, akkorák voltak. Öt embert láttam ezen a szakaszon, aki fényképezett, aztán láttam, hogy megemelkedik a bicikliút, és az emberek elestek” – mondta egy szemtanú.

Brazília hivatalosan tizenegymilliárd dollárt költ az olimpiai infrastruktúrára. A kivitelezést öt cégcsoport végzi, és már mindegyik ellen zajlik a korrupciós nyomozás az ügyészségen. Köztük egyébként az amerikai ingatlanbefektető-elnökjelölt, Donald Trump cége ellen is. Egy stadion építését már leállították a nyomozás miatt.

A munkáspárti államfőről, Dilma Rousseffről és néhány miniszteréről az is kiderült, hogy az állami olajvállalat korrupciós ügyeihez is köze volt. Az elnök lemondását a lakosság 60 százaléka támogatja, a parlament alsóháza már szavazott is a lemondatásáról. „Az oktatás válságban van, az egészségügy működésképtelen, a kórházak esnek szét. A tanárok sztrájkolnak, a rendőrök sztrájkolnak, az orvosok sztrájkolnak. Az országnak egyre jobban elege van. Focivébéből meg olimpiából nem fogunk megélni” – panaszkodott egy Sao Paoló-i lakos.

A riói baleset egy időben történt azzal, hogy az olimpiai lángot meggyújtották Görögországban. A fáklya május 3-án érkezik Brazíliába, az olimpia pedig augusztus 5-én kezdődik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!