2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ismét veszélyben a város

2015. május 20., szerda 18:42, frissítve: szombat 16:12

Ismét veszélybe került az ókori szíriai romváros, Palmüra, miután az Iszlám Állam harcosai elfoglalták a település egy részét. A dzsihadisták előre közölték, hogy az összes műemléket le fogják rombolni, amennyiben a települést megszállják. Az Iszlám Állam harcosai elfoglaltak egy szír katonai repülőteret is, miközben Irakban is sikeres offenzívát indítottak.

Nem sokat érnek a nemzetközi koalíció légitámadásai: az Iszlám Állam keleten és nyugaton is hadi sikereket ért el. „Megfenyegettek, majd kihajítottak minket az otthonunkból. Meg akartak gyilkolni, ezért menekültünk el” – idézte fel Ramadi elfoglalását egy menekülő nő. A dzsihadisták vasárnap szállták meg a várost, ahonnan 40 ezer ember menekült el. Az iraki katonák nem engedték őket a bagdadi kormányzóság területére, a menekülők így a dzsihadisták és a kormányerők kereszttüzébe kerültek. Az iraki katonák csak három nap után engedték őket átkelni egy hídon, Bagdad felé.

Az Iszlám Állam a nyugati fronton is győzelmeket ért el. „Hála Allahnak, sikerült elfoglalni Idlib tartomány egyik legnagyobb katonai bázisát. Pár órán belül bevezetjük Allah törvényeit ezen a földön is” – közölte az Iszlám Állam egyik fegyverese a győzelem után.

A bázis bevételével a dzsihadisták közelebb kerültek a szír kormány hátországához, a főleg síiták és keresztények lakta Földközi-tenger parti Latakia tartományhoz.

Veszélyben forog az ókori Palmüra romvárosa is. Az Iszlám Állam vezetése előre közölte, hogy minden műemléket lerombolnak majd, azok ugyanis az iszlám előtti vallásokhoz kötődnek, ami szerintük istenkáromlásnak felel meg. Az Iszlám Állam harcosai korábban templomokat, mecseteket és muszlim sírokat is felrobbantottak, asszír szobrokat törtek össze és buldózerrel lerombolták a háromezer éves Nimrud városának falait.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!