2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Irak hálás, de még többet akar

2015. április 14., kedd 17:23, frissítve: kedd 17:48

Negyedével csökkent az Iszlám Állam területe Irakban – jelentette be a Pentagon. A dzsihadisták visszaszorulásának fő oka az Amerika vezette koalíció légicsapásainak sora. Az iraki miniszterelnök ma további katonai támogatásért utazott az Egyesült Államokba. Közben újabb brit állampolgárokat fogtak el a török–szír határon, ők feltehetőleg az Iszlám Állam harcosaihoz akartak csatlakozni Szíriában.

Az Iszlám Állam harcosai hétfőn indítottak ostromot Irak legnagyobb olajfinomítója ellen Bajdzsinál. A támadók végül nem jártak sikerrel: visszaverte őket az iraki hadsereg, amelyet légicsapásokkal támogatott az Amerika vezette nemzetközi koalíció. A kedden az Egyesült Államokba utazó iraki kormányfő további segítséget kér Barack Obamától.

„A legfontosabb, hogy fokozzák a légicsapásokat és a fegyverszállításokat. Ez létfontosságú. Ezeket már növelték figyelemre méltó mértékben, amiért hálás vagyok, de még többet akarunk. Most több kritikus fontosságú hadjárat is zajlik, és őszintének kell lennem: el tudjuk pusztítani az Iszlám Államot Irakban, és meg tudjuk állítani a haladásukat más országokban. Mi vagyunk az egyetlen ország, amelynek fegyveres erői harcolnak a szárazföldön az Iszlám Állam ellen. Ehhez támogatásra van szükségünk” – közölte Haider al-Ábádi iraki miniszterelnök.

A találkozó előtt a Pentagon bejelentette: a nemzetközi koalíció légicsapásainak augusztusi kezdete óta az Iszlám Állam az általa elfoglalt területek negyedét elvesztette Irakban. Szíriában ugyanakkor nem csökkent jelentősen a dzsihadisták befolyási övezete.

Az utóbbi országban harcoló iszlamistákhoz továbbra is sokan csatlakoznának Nyugat-Európából: a török–szír határon kedden újabb nyolc brit állampolgárt fogtak el a hatóságok. Az arab származású határsértőket a törökök visszatoloncolták Nagy-Britanniába.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!