2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Ilyen még nem volt az ország történetében

2015. április 1., szerda 10:08, frissítve: szerda 10:51

A hadsereg által támogatott muszlim jelölt nyerte az elnökválasztást Nigériában. Muhamadu Buhari a nigériai megyék kétharmadában diadalmaskodott. Ellenfele, a nyugatbarátnak tartott eddigi államfő elismerte a vereségét és gratulált a győztesnek. Az afrikai ország történetében ez az első alkalom, hogy az ellenzék nyerte meg az elnökválasztást.

Új elnöküket ünneplik a nigériaiak. A hadsereg által támogatott jelölt, Muhamadu Buhari több mint 2,5 millióval több voksot kapott, mint ellenfele, Goodluck Jonathan. Ez volt az első alkalom, hogy Nigériában az ellenzék nyerte az államfőválasztást. „Ünneplünk, mert az embereknek elegük van a korrupcióból, az érzéketlenségből, a bizonytalanságból. Mint láthatja, mindenki Muhamadu Buharira szavazott nemcsak azért, mert északi vagy muszlim, hanem mert hisszük, hogy változást hoz majd. Véget vet a bizonytalanságnak, a korrupciónak, annak, hogy a bűnök büntetlenül maradnak – ezekről volt híres az előző kormány” – mondta Buhari híve.



A leváltott államfő elismerte vereségét és gratulált ellenfelének. A győztes párt hősnek nevezte ezért: az új elnök szerint ezzel a gesztussal nagy mértékben csökkentette a feszültséget az országban. Ez azért fontos, mert a legutóbbi, vitatott eredményű választás után több napig tartó harc volt a kormány és az ellenzék hívei között, és 800 ember meghalt. „Tegnap este pontosan 5 óra 15 perckor Jonathan elnök úr felhívott, hogy gratuláljon a győzelmemhez. Nagyra értékelem az elnök úr államférfiúi magatartását. Jonathan elnök úr méltó ellenfél volt, csak megértésre, együttműködésre és tiszteletre számíthat tőlem, a csapatomtól és a nigériai néptől” – fogalmazott a megválasztott nigériai elnök.

Az új nigériai kormány legnagyobb feladata most a Boko Haram iszlamista terrorszervezet megállítása. A 72 éves Buhari támogatottsága az északi országrészben a legerősebb – a Boko Haram is leginkább itt aktív. A politikus korábban már túlélte a szervezet egyik merényletkísérletét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!