2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

80 szoba és moziterem: ilyen Ceausescu palotája

2016. március 13., vasárnap 13:32

Megnyílt a nagyközönség előtt Nicolae Ceausescu bukaresti palotája, amely negyedszázadon keresztül a román kommunista diktátor és családja otthona volt. Bár a palota egy részét a forradalom idején feldúlták, az épület nagy részének berendezése megmaradt. Az ingatlan fenntartása költséges, ezért a román kormány megpróbálta eladni, de senkinek sem kellett. Most a múlttal való megbékélés jegyében nyitották meg, de az még nem dőlt el, hogy állandó múzeum lesz-e.

80 szoba és moziterem van az egykori diktátor bukaresti palotájában. Így élt a Ceausescu házaspár, miközben az országban mélyszegénység volt, az emberek az alapélelmiszereket fejadagra, hosszú sorokat kiállva kaphatták meg. A fürdőszoba kiegészítői aranyozottak, az idegenvezető azt mesélte, a diktátor akár évente többször is lefújatta arannyal mindezeket a tárgyakat, hogy örömet szerezzen a feleségének.

Az egyik idős bukaresti férfi egy poharat szeretett volna elkérni, amelyből Ceausescu is ivott. Ő is a diktátor rajongóinak egyike, aki visszasírja a forradalom előtti időket.

Van, aki azt tartja becsülendőnek, hogy a házaspár kizárólag Romániában készült tárgyakkal rendezte be palotáját. „Nagy patrióta volt, minden, ami itt látható, Romániában készült, és ez nagy dolog” – fogalmazott az egyik román nő.

A szekrények polcain még mindig ott vannak Ceausescu vadonatúj ingei bontatlan csomagolásban. Köztudott volt róla, hogy kétszer nem öltötte magára ugyanazt a ruhadarabot, inkább kidobta. Gyermekeiknek különálló apartmanjaik voltak a palotában, ahol Elena Ceausescunak is külön hálószobája volt. A szobák falát fehér selyemtapéta borítja, a díszítések színaranyból készültek.

Átszámítva kétezer forintos belépődíjért mostantól háromnegyed órára bárki bejuthat a Primaverii palotába. A látványra már az első nap több mint ezren szántak pénzt és időt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!