2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Nagyapám Horthy Miklós 03:00

Idén is megszervezik a székely szabadság napját

2017. február 5., vasárnap 15:55, frissítve: vasárnap 15:58

Idén is megszervezi a székely szabadság napját a Székely Nemzeti Tanács március 10-én Marosvásárhelyen. Az erdélyi városban a hatóságok a korábbi években is próbálták gátolni, tavaly például a rendezvény összes önkéntes rendfenntartóját, közel száz embert megbírságoltak.

Marosvásárhelyen a székely szabadság napján évek óta megemlékeznek az 1848-as szabadságharc székely vértanúiról. Ez a nap az összetartozás megélése mellett az önrendelkezés melletti fellépést is jelenti. A helyi csendőrség és az önkormányzat akadályozza is a rendezést. Tavaly a szervezők azt próbálták elérni – végül sikertelenül – , hogy a postaréti megemlékezés után a tömeg átvonuljon a helyi közigazgatási palota elé, ahol a közös beadványukat szerették volna átnyújtani a kormány képviselőjének. A rendezők idén sem tekintenek el ettől.

„Nem fogadunk el módosítást, ragaszkodunk ahhoz, hogy a rendezvény úgy folyjon le, ahogy az előzetes bejelentés tartalmazta. Tehát nincsen mód arra, hogy másképpen történjen, mint ahogy azt az előzetes bejelentésben a polgármesteri hivatalnak és a csendőrségnek is eljuttattuk” – mondta a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs.

Tavaly is bejelentették a rendezvényt, ennek ellenére a csendőrség a megemlékezés összes önkéntes rendfenntartóját megbírságolta 15 ezertől 400 ezer forintig terjedő összegre be nem jelentett, illetve tiltott tömegrendezvény szervezéséért. Idén ezért a szervezők csak öt-hat nevet adtak le.

„Természetesen bebizonyították, hogy nem partnereink ebben a kérdésben, nem partnerek abban, hogy egy békés tüntetést, menetelést tudjunk szervezni. Provokálnak, ez most a világ számára egyértelmű, és remélhetőleg ennek még nagyobb mozgósítóereje is lesz az idei rendezvényünkön” – így a Székely Nemzeti Tanács jegyzője, László György.

A megbírságoltak egyébként tavaly augusztusban első fokon pert nyertek, de a csendőrség fellebbezett, a másodfokú tárgyalás májusban lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!