2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Humanitárius katasztrófa jöhet

2015. április 7., kedd 18:02, frissítve: kedd 18:54

Az Egészségügyi Világszervezet szerint már 540-en haltak meg és 1700-an sebesültek meg Jemenben. A sítia lázadók és a kormányerők két hete tartó háborúja elől százezren menekültek el otthonukból. Az ENSZ humanitárius katasztrófára figyelmeztet. Az arab országban sok helyen nincs víz, a sebesültekkel teli kórházakban pedig nincs elegendő felszerelés.

Hatalmas füst jelzi a síita lázadók bázisát a jemeni fővárosban. A létesítményt a szaúdi légierő bombázta. A szaúdiak szerint a felkelőket a szintén síita iráni vezetés pénzeli, amit Teheránban tagadnak. A lázadók Jemen fővárosát már tavaly elfoglalták, csapataik márciusban dél felé nyomultak, hogy elfoglaljanak egy kereskedelmi kikötőt az Arab-öböl mentén. Az ENSZ szerint százezren menekültek el az országból a polgárháború elől, köztük van Jemen szunnita elnöke is, akit Szaúd-Arábia fogadott be.


„Április 6-i becslés szerint Jemenben 540 ember halt meg, és 1700 megsebesült március 19-e óta” – hívta fel a figyelmet Christian Lindmeier, az egészségügyi világszervezet (WHO) szóvivője. A világszervezet szerint a harcoknak sok gyermek esett áldozatául. Humanitárius katasztrófától tartanak, sokfelé nincs ivóvíz, áram. Egyes településeket elöntött a szennyvíz. Leállt a légi- és a hajóközlekedés, az országba 48 tonna gyógyszer, illetve egyéb egészségügyi felszerelés nem jut el.

„Öt napig voltunk víz nélkül, miközben a huszik minden nap támadtak bennünket” – mondta egy kisfiú. Közben a külföldi kormányok repülőgépeken és hajókon próbálják kimenekíteni állampolgáraikat. Itt éppen a franciák helikopterrel viszik az embereket. Az Egyesült Államok viszont közölte, hogy nem tudja kimenekíteni saját állampolgárait, akiket arra kért, hogy más országok hajóin próbálják elhagyni Jement.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!