2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:00

Hollande: A Közel-Keleten kell legyőzni az Iszlám Államot

2017. január 2., hétfő 12:45, frissítve: hétfő 14:23

A terrortámadások megállításához a Közel-Keleten kell legyőzni az Iszlám Államot - mondta Francois Hollande francia elnök iraki látogatásán. Bagdadban több mint harmincan haltak meg egy öngyilkos merényletben, Moszulban pedig folytatódott az iraki csapatok előrenyomulása az Iszlám Állam ellen.

Az Iszlám Állam aknatámadásának sebesültjeit ápolják egy erbíli kórház sürgősségi osztályán. Mindannyian moszuli lakosok, ez a város a dzsihadisták utolsó bázisa Irakban. „Utcai cigarettaárus vagyok. Reggel kilenckor a fiam és néhány barátja kimentek játszani, amikor hirtelen becsapódott az akna. Két barátja meghalt. Gyerekek voltak. A fiam is megsebesült” – mesélte egy moszuli férfi.

Az iraki hadsereg az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció és a kurdok támogatásával több hónapja ostromolja Moszult. A város keleti felének 60 százalékát már visszafoglalták az Iszlám Állam harcosaitól. A hadműveletben drónokat is bevetnek. „Drónokkal derítjük fel az ellenség helyzetét, majd ez alapján vetjük be az ütegeket. A cél az ellenséges célpontok követése éjjel-nappal” – mondta Haidar Abelmahdi, az iraki biztonsági erők kapitánya.

Az ENSZ szerint már több mint százezer civil menekült el Moszulból a harcok miatt, de még további százezrek lehetnek veszélyben.

Bagdadban is az Iszlám Állam öngyilkos merénylője robbantott, éppen akkor, amikor a francia elnök az iraki fővárosba látogatott. Francois Hollande arról beszélt, hogy az európai terrortámadások megelőzéséhez a Közel-Keleten kell legyőzni a dzsihadista szervezetet.

„Van egy közös ellenségünk, ez a terrorizmus, az Iszlám Állam, a fundamentalizmus. Ezt az ellenséget ott kell levadászni, ahol jelen van, Irakban, Szíriában. De meg kell értenünk a kapcsolatot a terrorista csoportok és az általuk manipulált személyek között, akik támadásokat szerveznek több országban is” – mondta a francia elnök.

Szakértői becslések szerint az Iszlám Államnak több ezer uniós állampolgárságú harcosa lehet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!