2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Háborús terepnek használhatja Libanont Irán és Szaúd-Arábia

Hír TV

2017. november 11., szombat 10:35, frissítve: szombat 13:14

Már az amerikai külügyminiszter is attól tart, hogy a belpolitikai káoszba süllyedő Libanon lesz a következő helyszíne a két térségi nagyhatalom újabb összecsapásának. A két fél Szíriában és Jemenben is ellenkező oldalon harcol, és mindenhol a szaúdiak által támogatott erők állnak vesztésre.

Hétfőn fogadta a szaúdi uralkodó a lemondott libanoni miniszterelnököt. A kettős állampolgár Szaad Haríri Rijádban született, most pedig a szaúdi fővárosba menekült, mert állítása szerint Libanonban már nincs biztonságban az élete. A politikus szerint a bejrúti egységkormány legerősebb szereplője, az Isten Pártja (Hezbollah) nevű síita politikai-félkatonai szervezet és Irán tör az életére.

A Hezbollah szerint viszont Szaúd-Arábia valójában túszul ejtette Harírit, és be akar avatkozni a libanoni belpolitikába.

„Egyértelmű, hogy Szaúd-Arábia és a szaúdi kormánytisztviselők hadat üzentek Libanonnak és a Hezbollahnak; azt kell mondjam, ez háború Libanon ellen” – fogalmazott Haszan Naszr Alláh, a Hezbollah vezetője.

A síita szervezet a szintén síita Irán kinyújtott kezének számít Libanonban, amely a legújabb helyszíne lehet a Közel-Kelet sorozatos iráni–szaúdi összecsapásainak. A térség vezető szerepére pályázó két ország Szíriában és Jemenben is ellenkező oldalon harcol, és mindkét helyen a Szaúd-Arábia által támogatott erők állnak vesztésre. Az újabb kihelyezett háború ellen már az amerikai külügyminiszter is felemelte a szavát.

„Az Egyesült Államok arra szólít mindenkit Libanonon belül és kívül, hogy ne használja az országot kihelyezett konfliktusok helyszínéül, és ne okozzon instabilitást Libanonban” – fogalmazott közleményében Rex Tillerson.

A külügyminiszter arra sürgette Harírit, hogy térjen haza, és segítsen tisztázni a belpolitikai helyzetet, hogy a bejrúti kormány ismét működőképes legyen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!