2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Ha Afrika fejlődik, nincs migráció”

Hír TV

2017. december 5., kedd 21:56, frissítve: kedd 23:00

A fiatal vállalkozók felkarolásában, a munkahelyteremtésben és a fejlődésben látja Afrika egyik legsikeresebb üzletembere a migrációs válság megoldását. A nigériai származású telekommunikációs szakember sorra járja a térség országait, hogy segítsen a fiataloknak. Szerinte ugyanis ha Afrika fejlődik, akkor a fiataloknak nincs miért az életüket kockáztatni, és pénzt adni az embercsempészeknek.

A sivatagban rendszeresen magukra hagyják az embercsempészek a migránsokat; ha egy jármű elakad a homokban, nem bajlódnak a kiásásával.

Egy csoport három napot töltött a Szaharában. Nigériából indultak útnak, miután elolvastak a Facebookon egy kecsegtető hirdetést. Állásajánlatokat láttam, egy jó életet − nyilatkozta egyikük. A hirdetések mögött gyakran bűnözők bújnak meg, akik prostitúcióra kényszerítik a nincstelen afrikai bevándorlókat.

Nem lehetek a gyerekeim nélkül, inkább itt halok meg − jajveszékelt egy anya, akinek a gyermekei egy másik kocsival utaztak. Őket később megtalálták egy nemzetközi szervezet munkatársai.

Líbia rabszolgapiacát a CNN leplezte le néhány hete. Az embercsempészek válogatás nélkül bocsátják áruba a kontinens belsejéből érkezett migránsokat − nem számít, hogy fizettek nekik vagy sem. A felvételek közzététele után Afrika vezetői közös harcot hirdettek a csempészek ellen.

5000 ember veszett oda a Földközi-tengeren tavaly, 2816 idén. Ez magasabb százalékot jelent a megérkezések arányában a tavalyinál. Nem tudjuk, hogy hány ember fekszik a tenger alján vagy a Szahara homokjában. Ennek nem így kellene lennie. Útközben sok ország veszélyezteti a migránsok életét, ezért jóval többen halnak meg − mondta a Nemzetközi Migrációs Szervezet főtitkára, William Lacy Swing.

Látjuk, hogy a Földközi-tengeren Európába tartó fiatalok fulladnak meg, gyakran ötszázan is hetente. Az én válaszom erre a válságra, hogy azt mondom a fiataloknak: »Hé, csináljunk valamit, munkahelyeket teremthetünk, vállalkozók lehettek, vagy dolgozhattok vállalkozóknak, nem kell ezt a hihetetlen kockázatot vállalnotok! – fogalmazott Afrika egyik legsikeresebb üzletembere, Strive Masiyiwa, az Econet Wireless nevű telekommunikációs vállalat tulajdonosa.

A Londonban élő üzletember körbeutazza Afrikát, hogy maradásra bírja a reményvesztett fiatalokat. A tehetségeseket pénzzel támogatja. Nigériában százezer dollárt adományozott egy feltörekvő fiatal vállalkozónak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!