2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gyújtogatás okozhatta a pusztító erdőtüzet

Hír TV

2018. július 25., szerda 17:58, frissítve: szerda 19:24

Gyújtogatás okozhatta a görög főváros környékén pusztító erdőtüzeket. A hatóságok feltételezése szerint a tettesek azért gyújtottak tüzet, hogy menekülésre késztessék a helyieket, és így kifoszthassák a hátrahagyott házakat – ezt igazolja az is, hogy a lángok egyszerre csaptak fel több tucatnyi helyen. A legutóbbi adatok szerint már 80 halálos áldozatot követelt a tűzvész.

Tragédia, fájdalom, katasztrófa, veszteség – ezekkel a szavakkal jellemezték a túlélők az Athén közelében pusztító erdőtüzeket. Az elmúlt évtized legsúlyosabb görögországi természeti csapása, a legutóbbi adatok szerint 80 halálos áldozatot követelt. A pusztítást fokozta az erős szél, valamint az, hogy már a tél is rendkívül száraz volt az országban. A görög kormány 3 napos nemzeti gyászt rendelt el.

Az egyik helyi polgármester háza is odalett az erdőtűzben az Attikai félszigeten. „Beültünk a kocsinkba, és lementünk a tengerhez, bementünk a vízbe, vagy 5 óráig voltunk ott, amíg fel nem vettek a a csónakokkal. A strandon 250-en, 300-an lehettek, volt, aki megégett, mások sápadtak voltak a füsttől. Kézen fogva kiáltottuk a többiek nevét, mert nem láttunk semmit a füsttől” – idézte fel a polgármester felesége, hogy min mentek keresztül.

Két gyermekével és az apjával menekült a lángok elől a tengerbe. Fejüket rövid időre emelték ki a vízből, hogy minél kevesebb füstöt lélegezzenek be. Az após is felidézte a tragédiát.

„Az unokámat 5 óráig tartottam a karomban, próbáltam megmenteni a gyerekeket. Bár napközben volt, mégis sötét. Olyan sűrű füst volt, hogy a gyerekek majdnem megfulladtak. Hál' Istennek nem történt velük semmi” – mondta Athanasziosz Gantonasz.

A tűz az erős szélben gyorsan terjedt. A turistákat hátráltatta a menekülésben, hogy nem vagy alig volt helyismeretük.

„Sokan el akartak jutni a tengerig, mert az csak egy háztömbnyire van innen. De nem tudták, hogy sok helyen sziklák vannak, ezért csapdába kerültek, a tűz pedig körbefogta őket. Nem tudtak semerre se mozdulni” – mondta egy újságíró.

Az egyik sziklánál 26 holttestet találtak, összekapaszkodva. A tűzoltók szerint az áldozatok egymást próbálták óvni a tűztől.

Az első vizsgálatok szerint nem zárható ki, hogy a pusztító erdőtüzet gyújtogatás okozta. A hatóságok feltételezése szerint a tettesek azért gyújtottak tüzet, hogy menekülésre késztessék a helyieket, és kifoszthassák a hátrahagyott házakat. Ezt igazolja, hogy a lángok egyszerre csaptak fel több tucatnyi helyen. Görögországban legutoljára 2007-ben pusztított hasonlóan súlyos természeti csapás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!