2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Fogy a levegő a felfüggesztett elnök körül

2016. augusztus 10., szerda 10:41, frissítve: szerda 14:30

Megszavazta a brazil szenátus Dilma Rousseff felfüggesztett államfő elleni eljárás folytatását. A brazil elnököt azért függesztették fel hivatalából májusban, mert azzal gyanúsítják, hogy a 2014-es elnökválasztások előtt kozmetikázta a költségvetési adatokat újraválasztása érdekében. A bíróság augusztus végéig dönt az ügyben. Rousseff azt állítja, hogy ártatlan. Szerinte puccs áldozata lett, amely során egy szűk gazdasági-politikai elit veszi át Brazília irányítását.

Michel Temert, Brazília ideiglenes elnökét kifütyülték a brazilok a riói olimpia megnyitóján. Népszerűtlensége ellenére egyre valószínűbb, hogy a politikus minimum 2018-ig hatalmon marad – a brazil szenátus ugyanis kedden úgy döntött: folytatódhat az elődje, az elnöki tisztségéből felfüggesztett Dilma Rousseff elleni eljárás. A 81 tagú felsőházban 59-en szavaztak Dilma ellen, és mindössze 21-en mellette.

„Nem különálló tények alapján mozdítunk el egy elnököt, hanem azért, mert felelőtlenül cselekedett. Ezek alapján el kell gondolkoznunk azon, hogy többé nem méltó az ország vezetésére” – közölte Miguel Reale Junior, egy eljárás melletti szenátor.

Rousseffet májusban függesztette fel posztjáról a szenátus az ellene folyó vizsgálat idejére. A gyanú szerint a 2014-es elnökválasztás előtt kozmetikázta a költségvetési adatokat annak érdekében, hogy újraválasszák. A politikust most bíróság elé állítják. Végleges eltávolításáról a szenátus dönthet augusztus végén, kétharmados többséggel.

Rousseff, aki már két elnökválasztást is megnyert, azt állítja, hogy ártatlan, és az általa elkövetett költségvetési manőverek korábban is általánosak voltak Brazíliában. Szerinte puccs áldozata, amely során egy szűk politikai-gazdasági veszi át a hatalmat Brazíliában, külföldi segítséggel. „Nincs semmilyen bizonyíték a bűnösségére. Egyetlen következtetést vonhatunk le a történtekből, mégpedig azt, hogy ez az eljárás ürügy, és politikai érdekeket szolgál” – nyilatkozta Jose Eduardo Cardozo, a felfüggesztett elnök ügyvédje.

Az ideiglenes elnök, Michel Temer teljesen átalakította a kormányt, és saját embereit ültette a gazdaság vezető tisztségeibe. Beiktatása óta megszorításokat jelentett be, és olyan nagy ívű privatizációra készül, amilyenre évtizedek óta nem volt példa a dél-amerikai országban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!