2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:00

Fogadta Trump Theresa Mayt

2017. január 27., péntek 17:52, frissítve: szombat 10:37

Az Oroszország elleni szankciók egyoldalú feloldását fontolgatja az amerikai elnök, a brit kormányfő azonban fenntartaná a Krím félsziget elcsatolása után hozott büntetőintézkedéseket. Donald Trump és Theresa May más kérdésekben egyetértett washingtoni találkozóján, amelyen az amerikai elnök ismét a brexitet méltatta.

Theresa May és Donald Trump a Fehér Ház nyitott folyosóján sétált. A brit kormányfő az első külföldi vezető, akit az egy hete beiktatott amerikai elnök fogadott.

May hangsúlyozta, a két országot régi és szoros kötelék fűzi egymáshoz, és továbbra is fokozottan együtt kell működniük elsősorban biztonságpolitikai téren.

„Országaink már így is az Iszlám Állam elleni harc élén állnak, és egyre fogynak a harcosaik és a területeik, de meg kell dupláznunk az erőfeszítéseinket. Megvitatjuk, miként tehetjük ezt meg a hírszerzési és biztonsági együttműködésünk elmélyítésével” – nyilatkozta a brit kormányfő.

Trump a találkozón sokadjára is megdicsérte Nagy-Britanniát, amiért az EU-ból való távozás mellett döntött.

„Szerintem a brexit csodálatos dolog lesz az önök országának. Amint elsimulnak a dolgok, saját identitásuk lesz, és azok lesznek az országban, akiket önök akarnak; és megköthetik a szabadkereskedelmi egyezményeiket anélkül, hogy ebbe beleszólna valaki. Szerintem a brexit végül hatalmas érték lesz, nem pedig hatalmas kockázati tényező” – jelentette ki Trump.

May sietett leszögezni: beszélgetésükből kiderült, hogy Trump 100 százalékosan a NATO mögött áll, annak ellenére, hogy nemrég elavultnak nevezte a katonai szövetséget.

A NATO első számú ellenségéről, Oroszországról viszont másként vélekedtek a felek.

„Ami Nagy-Britanniát illeti, az Oroszország ukrajnai tevékenységével kapcsolatos szankciók ügyében egyértelműen azt akarjuk, hogy a minszki békeegyezmény ténylegesen életbe lépjen. Szerintünk addig a szankcióknak maradniuk kell” – tette hozzá May.

Trump viszont éppen a szankciók feloldását tervezheti amerikai sajtóértesülések szerint. Az elnök szombaton telefonon egyeztet Vlagyimir Putyinnal.

„Leszerveztek egy telefonbeszélgetést, meglátjuk, mi történik. Ami a szankciókat illeti, azokról nagyon korai lenne még beszélni. De mi minden országgal jó kapcsolatot akarunk. Ez nem feltétlenül fog összejönni. De én azon leszek, hogy ha lehet, akkor így legyen” – mondta az amerikai elnök.

Donald Trump szombaton nemcsak az orosz elnökkel beszél majd telefonon: Angela Merkel és Francois Hollande is számíthat a hívására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!