2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Fejet hajtottak a liberálisok feltételeinek

2016. augusztus 18., csütörtök 17:14, frissítve: csütörtök 19:18

Véget érhet a több mint fél éve tartó belpolitikai patthelyzet Spanyolországban: a választáson győztes konzervatívok megegyeztek a liberálisokkal, akik hajlandók belépni a kormánykoalícióba, cserébe a korrupció elleni erőteljesebb fellépésért.

Hamarosan megalakulhat az új spanyol kormány, miután a választáson győztes konzervatív Néppárt elfogadta a liberálisok koalíciós feltételeit. A következő kabinetet is Mariano Rajoy jelenlegi ügyvezető miniszterelnök vezetheti. „Egyeztetni fogok a spanyol parlament elnökével, hogy tájékoztassam a tárgyalások állásáról, és azt fogom neki mondani, amit eddig nem mondhattam: hogy abban a helyzetben vagyok, hogy elrendelheti a bizalmi szavazást, amikor megfelelőnek érzi az alkalmat” – közölte az ügyvivő miniszterelnök.

A Ciudadanos, azaz Állampolgárok nevű párt azt kérte, hogy távolítsák el a köztisztségekből a korrupciós ügyekbe keveredett politikusokat, állítsanak fel parlamenti vizsgálóbizottságot a Néppárt feltételezett illegális finanszírozásának tisztázására, fogadjanak el új választási törvényt, és korlátozzák két ciklusban a miniszterelnöki mandátum időtartamát. „Rajoy úr beleegyezett a korrupcióellenes egyezmény aláírásába, és hamarosan a Néppárt és a Ciudadanos képviselői alá is írják ezt a bizonyos egyezményt” – nyilatkozta Albert Rivera, a Cizdadanos vezetője.

Az elmúlt években korrupciós botrányok egész sorozata sújtotta a Néppártot, az ügyekbe számos vezető politikus belebukott. A szocialisták erre hivatkozva nem hajlandók koalícióra lépni a konzervatívokkal. „Az egyértelmű, hogy a Szocialista Párt és a rá szavazó milliók nem Mariano Rajoy kormányát támogatják, hanem pont azt akarják, hogy ne legyen ilyen kabinet, és én azt üzenem Mariano Rajoynak, hogy a Szocialista Párt nem tűri a korrupciót, munkanélküliséget és bizonytalankodást, amit Rajoy és a Néppárt hozott Spanyolországra az elmúlt négy évben” – hangoztatta Redro Sanchez pártelnök.

A spanyol lakosság a felmérések szerint a korrupciót tartja az ország legsúlyosabb problémájának a magas munkanélküliség után. A belpolitikai válság miatt több előre hozott választást is kellett tartani Spanyolországban, de sem a tavaly decemberi, sem az idén júniusi voksoláson nem szerzett abszolút többséget a legtöbb mandátumot elnyerő Néppárt, ezért kényszerült most koalíciós alkura.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!