2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Falvak tűntek el – már közel száz halottról tudnak

2015. május 13., szerda 10:27, frissítve: csütörtök 15:07

Kilencvennégyre emelkedett az újabb nepáli földrengés halálos áldozatainak száma. A sérültek száma meghaladja az 1100-at. A hatóságok szerint a szám még tovább nőhet, mivel a Himalájában számos földcsuszamlás történt, amelyek egész falvakat temethettek be. Az újabb földmozgás a szomszédos Indiában és Tibetben is komoly károkkal járt.

A keddi nepáli földrengés Tibetben is komoly pusztítást okozott. Számos helyen megcsúszott a föld, ami halálos áldozatokat követelt. Sok embert úgy kellett kimenekíteni otthonából. Nepálban a halottak száma már meghaladja a nyolcvanat. Számos olyan épület összedőlt, amelyet a korábbi, április végi rengés már meggyengített. „A tegnapi földrengés lerombolta a házamat. Nagyon fájdalmas ez nekem. Nincs mit ennünk, nincs ruhánk, nagyon fáj az egész” – mondta egy helyi lakos.

A földmozgást legalább tizenhét utórengés követte, ezek között volt 6,2-es és 4,2-es erősségű is. A fő rengés központja a nepáli fővárostól 83 kilométerre keletre, a Mount Everest alaptáborának a közelében, 18,5 kilométeres mélységben volt.



A mentésben külföldi mentőcsapatok is részt vesznek: az egyik vidéki faluban például norvég orvosok ápolják a sérülteket. „Nagy szerencse, hogy itt voltunk, amikor a rengés történt. Nagyon sok sérült érkezett a kórházba, ketten már halottan. Negyven sérültről tudok, de ez még korábban volt, most már sokkal magasabb ez a szám, és még emelkedni fog az éjjel és holnap” – fogalmazott a Norvég Vöröskereszt helyettes vezetője.

A keddi volt a második hatalmas földrengés Nepálban egy hónapon belül. A korábbi, április végi földmozgás 7,8-as erősségű volt, és több mint nyolcezer halálos áldozatot követelt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!