2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Erdogan hívei ismét az utcára vonultak

2016. augusztus 7., vasárnap 21:41, frissítve: hétfő 10:00

Nagyszabású tüntetést tartottak Isztambulban a török elnök felhívására. A megmozduláson több mint egymillió ember éltette Erdogan elnököt, aki ismételten síkraszállt a halálbüntetés bevezetése mellett.

Vöröslött a Márvány-tenger partja, ahol a török elnök több mint egymillió híve gyűlt össze a központilag szervezett szimpátiatüntetésen. Recep Tayyip Erdogan ezzel a „Demokráciáért és a Mártírokért” elnevezésű demonstrációval üzente meg a Nyugatnak, hogy nép támogatását élvezi.

„Július 15-e megmutatta, kedves barátaim, hogy az az ország mennyire egységes. Nemcsak a politikai és diplomáciai, hanem a katonai támadásokkal szemben is erős ez a nép, és az is marad” – jelentette ki a török elnök, Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan újból kilátásba helyezte, hogy támogatja a halálbüntetés újbóli bevezetését Törökországban, ha azt a nép is úgy akarja. A tömeg pedig azonnal eloszlatta a kétségeket, a nagygyűlés résztvevői ugyanis azt skandálták, hogy „halálbüntetést”. A török vezérkari főnök is azt hangsúlyozta, hogy az államcsíny elkövetői kemény büntetésre számíthatnak. A puccskísérlet után a török hatóságok több mint 18 ezer embert vettek őrizetbe.

„Az árulókat, aki szégyent hoztak Törökországra, a török népre és a dicsőséges múlttal rendelkező török fegyveres erőkre, keményen megbüntetjük. Ebben senkinek sem kell kételkednie” – szögezte le a török vezérkari főnök, Hulusi Akar.

Kemal Kilicdaroglu, az ellenzéki balközép Köztársasági Néppárt elnöke januárban még „mitugrász diktátornak” nevezte Recep Tayyip Erdogan államfőt, most viszont az egység jegyében már ő is a pódiumról szónokolt. Több évtized óta ez az első olyan megmozdulás Törökországban, amelyen ellenzéki vezetők is támogatták a kormányt.

„Július 15-e új ajtót nyitott a kompromisszumok előtt. Július 15-e után új Törökország van. Ha továbbra is a kompromisszumokra törekszünk, gyönyörű országot hagyhatunk a gyermekeinkre” – így a Köztársasági Néppárt elnöke.

A török vezetés Erdogan korábbi politikai szövetségesét, Fethullah Gülen hitszónokot vádolja azzal, hogy kísérletet tett a hatalomátvételre. Ezért vasárnap a török elnök mellett tüntettek a Fehér Ház előtt.

„Szükségünk van az Egyesült Államok, a Fehér Ház és Európa támogatására. Rendben van ez így. De ezek nincsenek Törökországgal. Érti, mire gondolok? Az itt élő egyetlen terroristával vannak, ő pedig veszélyesebb, mint Oszama bin Laden” – jelentette ki a török származású amerikai állampolgár, Engin Kuran.


Törökország fontos nyugati szövetséges, Ankara rendelkezik a NATO második legnagyobb haderejével, és kérvényezte felvételét az Európai Unióba, amellyel azonban akadoznak a tárgyalások. Legutóbb az osztrák kancellár „fikciónak” minősítette Törökország belépését az Európai Unióba. Erre reagálva a török külügyminiszter a „radikális rasszizmus fővárosának” nevezte Ausztriát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!