2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Épp csak kormányra kerültek, máris feladnák az ország semlegességét

2015. április 20., hétfő 10:25, frissítve: hétfő 10:47

A sajtóhírek szerint Finnország nem hivatalosan már be is adta a csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Az észak-atlanti tagságot a lakosság kevesebb mint fele támogatja, de a pártok és a hadsereg vezetői feladnák a finn semlegességet. A hétvégi választáson győztes Centrum Párt vezetői nem zárták ki, hogy az Igazi Finnek nevű EU-szkeptikus csoporttal kötnek szövetséget. Ez a párt leállítaná a dél-európai országok uniós pénzelését és a görögöket kiléptetné az EU-ból.

Az új finn miniszterelnököt ünnepelték Helsinkiben. „Felrázzuk Finnországot” – így hangzik a párt szlogenje. A Centrum Párt gazdaságélénkítést akar, mert az elmúlt hat évben háromszor csökkent a finn GDP. Azt is támogatják, hogy az orosz agresszió miatt a finnek belépjenek a NATO-ba. „Ez a választás már korábban eldőlt. Az emberek olyan elégedetlenek voltak az előző koalícióval, hogy biztos volt a centristák győzelme. A leendő miniszterelnök is csak annyival foglalkozott, hogy ne tegyen keresztbe magának, nem ígért meg semmit, csak azt, hogy majd mindenről tárgyalunk. Ez elég is a győzelemhez” – mondta a párt egyik támogatója.

Meg nem erősített sajtóhírek szerint a finnek már be is adták a csatlakozási kérelmüket a NATO-hoz. A tagságot a teljes katonai vezérkar és a lakosság 45 százaléka támogatja. A hidegháborús retorikával párhuzamosan az unióellenesség is nő. A választáson az EU-szkeptikus Igazi Finnek nevű párt lett a második. Ők beszüntetnék a dél-európai államok pénzelését és a görögöket kirúgnák az EU-ból. Az eddigi kormánykoalíció csak harmadik lett. „Ilyen helyzetben elég nehéz megőrizni a hidegvérünket, de most már tudjuk az eredményt. Mindent megtettünk, jó munkát végeztünk, de ez nem volt elég. Fogadjuk méltósággal ezt a vereséget, nincs miért szégyenkeznünk” – mondta a volt miniszterelnök.

Az már korábban eldőlt, hogy az esetleges NATO-tagságtól függetlenül az orosz Roszatom építi az ország következő atomerőművét, egy nyilvános szerződés alapján.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!