2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

ENSZ-rendeletet sérthetett Észak-Korea

2017. július 4., kedd 07:14, frissítve: kedd 12:37

Ismét ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea a Japán-tenger irányába. A dél-koreai hadsereg információi szerint a lövedék negyven percen át volt a levegőben és már japán területen csapódott a vízbe. Tokió azonnal tiltakozott és közölte: a rakétakísérlettel Észak-Korea ismét megsértette az ENSZ rendeleteit. Szakértők szerint a mostani akciót szándékosan időzítették az amerikai nemzeti ünnepre, illetve a hétvégi G20-as csúcstalálkozó elé.

Alig néhány hét után újabb rakétát lőttek fel Észak-Koreából.

„Kim Dzsong Un vezetőnk stratégiai döntése alapján az Észak-Korea Védelmi Tudományok Akadémiájának tudósai és mérnökei sikeresen tesztelték az újonnan kifejlesztett interkontintentális rakétát, a Hwasong–14-et” – jelentették be az ország állami televíziójában.

A híradásban azt is közölték, hogy az elvileg nukleáris töltet hordozására alkalmas szerkezet 2802 kilométer magasságba emelkedett és 933 kilométeres távolságot tett meg. Szakértők szerint ezzel a fegyverrel elérhetik az Egyesült Államok partjait is Alaszkánál. Igaz, szakértők szerint az észak-koreaiak nem rendelkeznek olyan technológiával, ami a pontos célzást segíti elő, illetve nem tudják megfelelően lekicsinyíteni a robbanófejet. A rakéta csaknem 40 perces repülés után, már japán területen, az úgynevezett különleges gazdasági övezetben csapódott a Japán-tengerbe. A tokiói kormány azonnal tiltakozott az akció ellen.

„A mai ballisztikusrakéta-fellövés komoly ügy, figyelembe kell venni a térségben lévő repülőgépek és hajók biztonságát, és tudni kell, hogy ez az ENSZ határozatainak nyílt megsértése. Japán határozottan tiltakozik Észak-Korea ellen. Mi nem tűrjük az ilyen ismétlődő provokációt. Továbbra is gyűjtjük az adatokat és információkat, amiket később nyilvánosságra is hozunk” – közölte a japán kormányszóvivő. Suga Yoshihide.

A rakétakísérletet azonnal elítélte Dél-Korea is, Kína pedig – egyetlen gazdasági partnereként – önmérsékletre intette Phenjant. Az amerikai elnök pedig Twitter-üzenetében azt írta: „Nehéz elképzelni, hogy Dél-Korea és Japán sokáig tűri ezt. Talán Kína is komoly lépést tesz Észak-Koreával szemben, és egyszer s mindenkorra befejezik ezt a képtelenséget.”

A kommunista ország legutóbb júniusban lőtt fel rakétát. Elemzők szerint a mostani akciót szándékosan időzítették a hétvégi G20-as csúcstalálkozó elé. A hamburgi tárgyalások keretein belül az Egyesült Államok, Kína, Japán és Dél-Korea vezetői külön is foglalkoznak Észak-Korea ügyével. Mások szerint azonban az is jelzésértékű, hogy az Egyesült Államok nemzeti ünnepén, a július 4-i függetlenség napján történt a kísérlet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!