2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Elzárják a nagy orrnak nevezett római kutakat

2017. július 5., szerda 17:24, frissítve: szerda 18:32

Elzárják a római kutakat. Az olasz főváros vízszolgáltatója a szárazsággal indokolja a lépést. Civil szervezetek szerint azonban nem ez a megoldás a takarékosságra.

Az olasz főváros messze földön híres arról, hogy a nagy orrnak nevezett kutakból remek víz folyik. Csakhogy a szolgáltató megkezdte az elzárásukat. A főpolgármester szerint a rendkívüli hőség okozta szárazság miatt van erre szükség.

Rómában hónapok óta nem esett tartósan csapadék, ezért rendelték el a kutak lezárását a 3 milliós városban. Sokaknak nem tetszik az intézkedés.

„Hogyan vehetik el a friss vizet a turistáktól például, akik sétálnak, és fel akarnak frissülni, vagy inni egy kortyot? Cukorbeteg vagyok, amikor sétálok, feltöltöm ezt a palackot vízzel, mert az ásványvíz pénzbe kerül, és arra nem futja” – mondta egy római lakos.

Egy izraeli turista azonban tudja a megoldást a takarékos fogyasztásra. „Rakjanak rá csapot, hogy el lehessen zárni, meg kinyitni. Ilyen van nálunk Izraelben. Nem folyik állandóan. Rá lehet rakni egy csapot, és ha valaki inni akar, kinyitja, majd elzárja. Rakjanak rá egy táblát, hogy kérjük elzárni” – mondta a turista.

Az olasz főváros vízszolgáltatója szerint a kutakat fokozatosan zárják el. Naponta 30 kutat. Viszont folyamatosan felülvizsgálják a helyzetet. Ha nem változik a helyzet, akár szeptemberig is szükség lehet a vízkorlátozásra. Környezetvédők szerint azonban nem ez a megoldás, az utcai kutak a római vízfogyasztás alig 1 százalékáért felelősek.

Rómában mintegy 2800 utcai kút működik, körülbelül 300 a városközpontban. Ezekből 85-öt nem zárnak el, mindegyik olyan külső kerületben található, ahol sok hajléktalan él.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!