2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Elszabadulhat a pokol Trump bejelentése miatt

Hír TV

2017. december 6., szerda 10:03, frissítve: szerda 14:09

Az amerikai elnök ma elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és bejelenti az amerikai nagykövetség átköltöztetését is Tel-Avivból. Donald Trump magyar idő szerint este 7 órakor ismertetheti történelmi jelentőségű döntését, amelytől Európa és a muszlim világ is óva intette.

Lassan csomagolhatnak az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetségének diplomatái. Donald Trump amerikai elnök ugyanis szerdán bejelenti, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és közli azt is, hogy utasította külügyminisztériumát: kezdje kidolgozni az izraeli amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetésének tervét.

„Nem megyek elébe az elnök bejelentésének, amit szerdán tesz majd. Beszélt számos vezetővel az elmúlt időszakban, és folytatni fogja a megbeszéléseket a fontos érintettekkel, de végül úgyis azt teszi, amiről azt érzi, hogy a legjobb döntés az Egyesült Államoknak” – monda Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője.

Trump a tervek szerint helyi idő szerint délután egy órakor – magyar idő szerint este hétkor – kezdi történelmi jelentőségű bejelentését. A követség költöztetésének időpontját nem határozza majd meg, mert az előkészítés három-négy évbe is beletelhet. Az alternatív jobboldalhoz tartozó portál, a Breitbart „Halleluja, az elnök szerdán elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának” címlappal jelent meg, de a várható bejelentést Trump korábbi fő ideológusa, Steve Bannon is üdvözli.

„Amerika első embere elment Rijádba és hihetetlen beszédet mondott, aztán leállította a radikális iszlám terrorizmus finanszírozását. Látják, mi történt Katarral, látják, mi történt Szaúd-Arábiában. Ezek a szövetségesek, amelyek sosem mozdultak bátran és gyorsan, most a sajátjaik ellen lépnek fel Amerika segítségével. Aztán előszedte Iránt, ma pedig bejelenti, amit itt Alabamában mindenki tud már, hogy Izrael fővárosa Jeruzsálem” – mondta a Fehér Ház korábbi főstratégája.

A demokraták nem értenek egyet az elnök várható bejelentésével. „Ez egy borzasztó ötlet, egyenértékű azzal, mintha az Egyesült Államok felállna a tárgyalóasztaltól. Kelet-Jeruzsálem fővárosi jellege a palesztin emberek legfontosabb célja, csakúgy mint az izraelieké, hogy Jeruzsálem legyen a főváros. Két fél közül választhatunk. Ezzel a döntéssel nem működhetünk igaz közvetítőként. Többé nem érhetünk el vagy hozhatunk tető alá békét a Közel-Keleten” – vélekedett Denny Heck demokrata szenátor.

Az izraeli fél viszont boldog. Jeruzsálem polgármestere Washingtonból üzent az amerikai elnöknek. „Jeruzsálem városa nevében, amely 3000 éve a zsidó emberek lüktető szíve és lelke, a szívem mélyéről köszönetemet fejezem ki az ön elhivatottságáért és szándékáért, hogy hivatalosan is elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Ez a történelmi lépés tiszta üzenetet küld a világnak arról, hogy az Egyesült Államok a zsidó emberek és Izrael állam mellett áll. Jeruzsálemben mi nem adjuk meg magunkat a nyomásnak, és nem hagyjuk, hogy a fenyegetések vagy az erőszak megállítsanak abban, hogy helyesen cselekedjünk. Trump elnök úr! Bátorítom önt, hogy cselekedjen helyesen. Ismerje el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és hozza haza a nagykövetséget Jeruzsálembe” – mondta Nir Barkat.

Izraelben feszülten várják Donald Trump amerikai elnök bejelentését. Az izraeli tízes tévécsatorna úgy értesült: Washington azt kérte az izraeli vezetőktől, egyelőre ne nyilatkozzanak, ennek ellenére a közlekedési miniszter a tévében üdvözölte Trump döntését. A Háárec című újság értesülése szerint az izraeli hadsereg magas készültségi fokozatban várja a palesztinok esetleges erőszakos tiltakozását. A biztonságiak elsősorban attól tartanak, hogy a szokásos pénteki muzulmán ima után zavargások törhetnek ki a mecsetekből kiáramló tömegben. Donald Trump várható bejelentése ellen a palesztin elnökön kívül a jordán király, az egyiptomi elnök, a szaúdi király, a török kormány és az Arab Liga is tiltakozott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!