2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Napindító 04:00

Elkezdték a visszatoloncolást

2016. április 9., szombat 19:59

Görögország újrakezdte a migránsok kitoloncolását Törökországba. Most azokat küldik vissza, akik március 20-a óta érkeztek valamelyik szigetre. A migránsok jelenleg is próbálnak átjutni Törökországból Görögországba. Szombat hajnalban öt menekült, négy nő és egy gyerek fulladt a tengerbe, amikor elsüllyedt a csónakjuk.

Ételért állnak sorba a menekültek Idomeniben, a macedón–görög határon. Tizenkétezren élnek az ezer főre tervezett táborban, amióta február végén Ausztria napi menekültkvótát vezetett be. A szíriaiakat elméletben befogadják az EU-ban, de a szír migránsok azt állítják: Macedóniából toloncolták őket vissza a görög táborba, pedig érvényes papírjuk van.

„Márciusban legálisan beléphettünk Macedóniába, még térképet is adtak. Aztán a szerb határon visszafordítottak minket, pedig volt olyan, akit átengedtek. Mire visszaértünk ide, a kerítés már állt. Azóta itt vagyunk” – mondta egy férfi.

A nem háborús övezetből menekülő migránsokat március közepétől a görögök is visszatoloncolják Törökországba. A hétvégén 325 pakisztáni, egyiptomi és afganisztáni migránst utaztattak vissza. Az uniós megállapodás értelmében a törökök minden visszafogadott migráns helyett egy legális szíriai menekültet küldenek Európába. Jogvédők szerint viszont sokszor legális szíriai menekülteket is visszafordítanak, és szándékosan lassítják a kérelmek elbírálását. Chios szigetére például egy hónap alatt 800 migráns érkezett, közülük 10 kérelmet bíráltak el.

„Olyan ez itt, mint egy börtönben. Nem mehetünk ki, nem mehetünk sehova. Két hónapja vagyok Európában, de már láttam épp annyi embertelenséget, mint a háború öt évében Szíriában” – fogalmazott egy görögországi menekült.

A határok lezárása óta drasztikusan csökkent az EU-ba érkező migránsok száma. Márciusban Németországban 20 ezer ember adott be menedékkérelmet, miközben tavaly decemberben még 120 ezren érkeztek egy hónap alatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!