2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Elfajult a helyzet, menekítik az embereket

2017. január 18., szerda 17:50, frissítve: szerda 17:50

Menekülnek a turisták és a helyiek Gambiából az egyre éleződő belpolitikai feszültség miatt. A decemberi elnökválasztást az ellenzéki jelölt nyerte a nyugat-afrikai országban, csakhogy a diktatórikus államfő nem hajlandó átadni neki a hatalmat. A térségbeli országok katonai beavatkozással fenyegetőznek, az elnök válaszul szükségállapotot hirdetett ki.

Egyre többen menekülnek vidékre vagy külföldre Gambia fővárosából, Banjulból a rendkívüli belpolitikai helyzet miatt. „Naponta általában három kisbuszunk megy Basséba, és kettő Somába, de a mostani történések óta már mindegyik célállomásra napi hat buszt indítunk. Az elmúlt három napban már nagyon el voltunk havazva, csak kisbuszból huszonötöt indítottunk naponta, és ehhez még hozzájönnek a nagybuszok. A kisbuszokba 25 ember fér be, a nagyobbakba 75, de még mindig nincs minden utasnak hely” – mondta a bundungi buszállomás menedzsere.

A feszült helyzet miatt elkezdődött a külföldi turisták kimenekítése is. A BBC szerint a főváros repülőterén is hosszú sorokban várakoznak az emberek, hogy elhagyhassák az országot.

Az elnök kedden hirdetett ki szükségállapotot, miután a nyugat-afrikai országok katonai beavatkozással fenyegetőztek. „Én, Alhaji Yahya Jammeh Babili Mansa sejk és professzor, a Gambiai Iszlám Köztársaság elnöke, a gambiai fegyveres erők parancsnoka az alkotmány 34. bekezdés első albekezdése B paragrafusának rendelkezése értelmében rendkívüli állapotot hirdetek ki a Gambiai Iszlám Köztársaság egész területére” – jelentette be az elnök.

Gambia Afrika legkisebb állama. A jelenlegi elnök 1994-ben puccsal került hatalomra, és azóta is diktatórikus eszközökkel irányítja az országot. Sajtóhírek szerint üldözött és megkínoztatott számos ellenzékit. Nemrég nyilvánította az országot iszlám köztársasággá.

Tavaly ugyan az ellenzéki jelölt nyerte az  elnökválasztást, de az államfő – választási szabálytalanságokra hivatkozva – nem akarja átadni a hatalmat. A győztes a szomszédos Szenegálba menekült.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!