2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:40

Élete végéig hatalmon maradhat a kínai államfő

Hír TV

2018. március 11., vasárnap 10:40, frissítve: vasárnap 17:53

Kínában eltörölték az államfői kinevezés korlátozását. Ez azt jelenti, hogy a mostani elnök, Hszi Csin-ping élete végéig államfő maradhat. A kínai kommunista pártnál eredetileg is ilyen szabályozás volt érvényben. Csak Mao Ce-tung halála után korlátozták két 5 éves ciklusra az elnöki periódust. A korlátozás eltörlése több elemzés alapján is azt jelzi, hogy Kína fokozatosan visszatér a diktatórikus irányításhoz.

Valódi illiberalizmus a gyakorlatban: az évente egyszer ülésező kínai parlament 99,9 százalékkal szavazta meg, hogy Hszi Csin-ping élete végéig elnök maradjon. 2964 küldöttből hárman tartózkodtak és ketten nemmel szavaztak. Hszi Csin-ping szerint az ő személye csak másodlagos, a párt az első.

„A rendszer, a kínai jellegzetességekkel rendelkező szocializmus alapja a párt. A kínai kommunista párt, a párt főtitkársága, és az alapszervezetek, a nép, a több százezer. Ez a két intézmény biztosítja, hogy Kína képes teljesíteni a céljait” – próbálta bagatellizálni az államfői szerepet az elnök.

Kínában Mao Ce-tung halála után maximálták 2 ciklusban az elnöki hatalmat. Akkoriban Hszi Csin-ping kétkezi munkás volt és barlanglakásban élt. Most azt ígéri: nem akar személyi kultuszt. Az állami média rég várt reformként és új időszámítás kezdeteként tudósít az életfogytig tartó hatalomról, az interneten pedig eleve tilos ilyesmiről beszélni.

Tavaly óta még a Micimackó is be van tiltva, mert a kínai kommentelők előszeretettel ábrázolták Hszi Csin-pinget együgyű medveként.

„Kína legfontosabb feladata, hogy lassuljon kicsit a gazdaság. Az elmúlt évtizedek befektetési láza után most a lakossági fogyasztást kell fokozni. A kormány szerint 2030-ig nem az a feladat, hogy újabb munkahelyeket, gyárakat, beruházásokat teremtsenek, hanem hogy a meglevő kapacitást képesek legyen a hatékonyan és környezetvédelmileg fenntartható módon optimalizálni” – mondta egy közgazdász.

Hszi Csin-ping eredetileg 2023-ig lehetett volna hatalmon, de az elmúlt években minden riválisát félreállította. A párt egyszerű tagjai körében pedig kifejezetten népszerű a korrupció elleni harca miatt: 2012 óta egymillióan kerültek börtönbe korrupció miatt Kínában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!