2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Éles lőszert is használhatnak a kődobálók ellen

2015. szeptember 25., péntek 10:10, frissítve: szombat 11:06

Éles lőszert is használhatnak a kődobáló palesztinok ellen az izraeli katonák – így döntött a zsidó állam kormánya, miután a múlt héten egy izraeli férfi halálos autóbalesetet szenvedett, mert kövekkel dobálták meg a járművét. Közben eltemették azt a palesztin lányt, akit egy ellenőrzőpontnál lőttek le izraeli katonák, mert állítólag késsel támadt rájuk.

Több ezer palesztin kísérte utolsó útjára azt a lányt, akit kedden lőttek le izraeli katonák egy ciszjordániai ellenőrzőpontnál. A zsidó állam hadserege szerint a 19 éves egyetemi hallgató késsel támadt az egyenruhásokra. Az esetről készült fotókon a fegyver nem látszik, és a csadorban lévő lány keze sem. Az egyik palesztin szemtanú szerint a katonák ok nélkül lőtték le a fiatal nőt.

– Hallottam, hogy a katonák kiabálnak, úgyhogy odamentem az ellenőrzőponthoz, ahol láttam, hogy két katona a fegyverével egy nőre céloz, aki talpig feketében van, és nézi őket. Felajánlottam a katonáknak, hogy fordítok nekik, mert a nő nem beszélt héberül. Megkértem őt, hogy menjen arrébb, de az egyik katona odament hozzá és nem engedte elmenni, és a földbe lőtt. Ekkor még négy katona jött oda, már hatan voltak, és mind rá céloztak és kiabáltak rá. Kértem, hadd beszélhessek a nővel, de nem engedték, belelőttek az egyik, majd a másik lábába, a földre esett, aztán még négyszer meglőtte az egyikük – mondta a szemtanú.

A feszültség egyre nagyobb az Izraelben élő zsidók és palesztinok között, részben az egymást követő zsidó újév és muszlim áldozati ünnep miatt. A múlt héten egy izraeli autós vesztette életét, miután palesztinok kövekkel dobálták meg a járművét. Az eset után az izraeli kormány úgy döntött: tovább szigorítja a kődobálók ellen hozott törvényt. „Szeretnénk megváltoztatni azt a meghonosodott normát, miszerint Izraelben következmény nélkül lehet dobálni ezeket a veszélyes, gyilkos tárgyakat, senki nem vág vissza. Ez meg fog változni” – jelentette kis Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Az új tűzparancs szerint a zsidó biztonsági erők éles lőszert használhatnak, ha köveket dobálnak feléjük vagy társaik felé, a hajigálásért kiszabható minimális börtönbüntetést pedig négy évben határozták meg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!